Severokorejští uprchlíci to nemají lehké ani v kapitalismu

Soul - Neúspěchem skončila víkendová snaha jihokorejských vyjednavačů získat podporu Číny pro opětovné rozběhnutí jednání se Severní Koreou. Tamní komunistický režim, který podle Západu tajně vyrábí jaderné zbraně, odmítá jakékoli jednání - údajně jako odvetu za zpřísnění mezinárodních sankcí. Do Jižní Koreje mezitím utíká čím dál víc Severokorejců. Demokratická vláda v Soulu se jim snaží pomáhat, nové začátky uprchlíků ale nejsou jednoduché.

Od rozdělení Korejského poloostrova po druhé světové válce přeběhlo jen na jih za svobodou přes dvacet tisíc Severokorejců. Kolik jich útěk zaplatilo životem, statistiky nejsou schopné zachytit.

Sedmasedmdesát přeběhlíků z komunistického režimu nyní dokončilo střední školu Hangyeore poblíž Soulu. V ceremonii symbolizující vstup do nového života studentům jejich kantoři omyli nohy. Škola založená v roce 2006 má nejmladší generaci přeběhlíků pomoci zvyknout si na život v kapitalistické společnosti. „Tyhle děti se stanou důležitými vůdci, kteří budou po znovusjednocení integrovat Severní a Jižní Koreu. Proto je musíme vzdělávat se zvláštní péčí,“ vysvětluje ředitel školy Kwak Jong-wun.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)

Studentka Mun Jong-Ahová

„Na Severu mi říkali, že tady na Jihu je všechno špatné. Taky jsem si to myslela, ale pak jsem zjistila, že to není pravda. Učitelé na mě byli moc hodní, jsem jim vděčná.“

Nový život na jihu korejského poloostrova není pro uprchlíky jednoduchý. Přeběhlíky prozradí severokorejský přízvuk, v nové společnosti se pomalu orientují a bohatší sousedé je často diskriminují. To všechno jsou ale jen malé křivdy v porovnání s tím, co zažili v komunistickém režimu. Hrůzy pracovních lágrů a vězení severokorejského režimu ukazují obyvatelům Soulu na výstavě obrázky těch, kteří sami nelidským zacházením prošli.