V Afghánistánu umírali Američané a policisté

Kábul - Tři američtí vojáci zemřeli při útoku civilního zaměstnance na afghánské vojenské základně v provincii Hílmand. Během 24 hodin jde o druhý útok na vojáky NATO. Bojovník Talibanu v policejní uniformě navíc zastřelil v západoafghánské provincii Nimrúz jedenáct afghánských policistů. Sám podle policie při akci zemřel.

V pátek se odehrály dva izolované útoky - při tom prvním muž v uniformě afghánské armády zastřelil tři vojáky, při tom druhém se v noci na sobotu střílelo na základně v provincii Hílmand. „Střelec nebyl v uniformě, podle našich informací to byl civilní zaměstnanec s povolením pracovat na základně,“ uvedlo velení mezinárodních jednotek ISAF. 

Oba útočníci zabíjeli v provincii Hílmad. Případů, kdy příslušník afgánských bezpečnostních složek střílel do řad spojeneckých vojáků, nechvalně přibývá. „Podle mého názoru se nepřátelé snaží narušit důvěru mezi afgánskými silami a Američany, a to tak, že své lidi posílají do policejních a vojenských řad,“ říká Mohammad Qasim, šéf místní policie.

Útoků na síly NATO v Afghánistánu přibývá (zdroj: ČT24)

Bojovník Talibanu převlečený za policistu pak v provincii Nimrúz střílel proti policejní jednotce, zemřelo 11 lidí. Útočníkovi se v přestrojení podařilo proniknout do skupiny policistů. Útočník byl na místě zabit.

Mezinárodní jednotky ale nechtějí tyto události paušalizovat. „Chci jasně říct, že tyto incidenty rozhodně neodrážejí celkovou situaci v Afghánistánu, kde téměř půl milionu vojáků a policistů pracuje bok po boku na posílení vzájemné důvěry,“ poznamenal mluvčí ISAF Günter Katz. 

Jen za tento rok při podobných incidentech zemřelo 34 mezinárodních spojeneckých vojáků s odvoláním na mluvčí americké armády. NATO cvičí místní síly proto, aby po odchodu všech mezinárodních sil koncem roku 2014 byly schopné převzít kontrolu nad bezpečností v zemi.