Španělští „Hoodové“ kradou jídlo pro lidi v nouzi

Madrid - Sedm odborářů už tento týden zadržela španělská policie v souvislosti s akcí, která si nejen ve španělském tisku vysloužila přirovnání k slavnému zbojníkovi Robinu Hoodovi. Španělští odboráři ze svazu SAT se rozhodli odvézt ze dvou supermarketů v Andalusii nákupní vozíky naplněné jídlem, za které nezaplatili. To pak odevzdali neziskovým organizacím, aby nakrmily lidi v nouzi.

Je to krádež? Symbolický čin? Zvěrstvo? Násilnost? ptal se španělský list El País. Policie má jasno a v souvislosti s nájezdy na supermarkety zatkla už sedm levicových odborářů. Později byli propuštěni na kauci.

Podle informací tohoto listu se první skupina odborářů vydala do supermarketu Mercadona ve městě Ecija nedaleko Sevilly a naplnila deset nákupních vozíků potravinami. Ty pak skončily u neziskových organizací v Seville poté, co je odmítly přijmout potravinové banky.

Ve stejné době se druhá skupina vydala do supermarketu Carrefour ve městě Arcos de la Frontera nedaleko Cádizu. Instrukce byly jasné: žádné ničení, žádné čokolády, jogurty ani dezerty; jen základní potraviny - cukr, olej, zelenina, obyčejné sušenky a mléko.

"V této době krize, kdy…

… je město zbavováno majetku, chceme využít ty, kdo nás zneužívají; majitele půdy, banky a velké supermarkety, jež vydělávají peníze uprostřed ekonomické krize," vysvětlil čin odborový vůdce Juan Manuel Sánchez Gordillo, který rovněž zastupuje levici v andaluském parlamentu.

Andalusii zvláště tvrdě zasáhla krize způsobená zhroucením španělského stavebního průmyslu. Oblast, která byla na tomto průmyslovém odvětví do značné míry závislá, má v současnosti nezaměstnanost asi 33 procent.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)