Konec olympiády: Na londýnských letištích bude rušno

Londýn - Londýnská letiště se ve velkém chystají na rekordní nápor cestujících, kteří budou po víkendu opouštět dějiště olympijských her. Nejvíce napilno bude mít letiště Heathrow, které chce jen během pondělka využít asi 120 000 pasažérů, a tak jeho vedení dokonce zprovoznilo další dočasný terminál s 31 přepážkami. Sportovci navíc budou moci svá zavazadla odbavit už v olympijské vesnici. Píše o tom britský deník The Daily Telegraph.

„Sedm let jsme se připravovali na to, abychom byli schopní se rozloučit se ctí,“ prohlásil Colin Matthews z vedení společnosti BAA, která letiště Heathrow vlastní. Kvůli tomu vznikl provizorní terminál v prostoru parkoviště pro zaměstnance, který významně navýší odletovou kapacitu.

Letiště doufá, že lidé díky tomu nebudou muset čekat v dlouhých frontách. Kromě počtu cestujících je pro provozovatele letišť velkou výzvou i fakt, že tisíce sportovců potřebují odbavit velké množství těžkých a nadměrných zavazadel.

Běžná cesta s olympioniky

Pravidelní pasažéři mohou podle mluvčího letiště Heathrow očekávat běžnou cestu a neměli by na letišti zaznamenat větší zdržení, než je obvyklé. „Ovšem když budou mít dost štěstí, mohou v odletové hale zahlédnout některého z hrdinů londýnských her,“ podotkl mluvčí.

Také další velké londýnské letiště Gatwick čeká v pondělí zatěžkávací zkouška, protože jeho terminály bude k letadlům mířit asi 70 000 lidí. Provozovatel se ale na hustý olympijský provoz chystal dva roky a povolal do služby posily - proto slibuje, že vše půjde hladce.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Peter Macdiarmid

Londýnská letiště prošla těžkým testem už na začátku olympiády, například branami Heathrow prošlo 16. července skoro 240 tisíc cestujících. Na rušný provoz je ale toto letiště zvyklé, protože každý den odbaví v průměru 190 000 pasažérů, v létě to bývá ještě o něco více.