Bude-li třeba, o děti děvčat z Pussy Riot se postarají obhájci

Moskva - Obhájci členek ruské rockové skupiny Pussy Riot žádají soud, aby svěřil do jejich pěstounské péče děti vězněných matek. Chtějí tak zajistit, aby se děti nedostaly do státních ústavů, pokud se soud rozhodne matkám jejich děti odebrat. Rozsudek nad členkami Pussy Riot má padnout v pátek, žaloba pro ně žádá tři roky vězení.

„Je to rezervní varianta, pokud by dětem hrozilo nebezpečí,“ upřesnil Mark Fejgin, jeden z obhájců Pussy Riot. Pokud by se obavy vyplnily, chtěl by se Fejgin postarat o dceru Naděždy Tolokonnikovové. Hrozí totiž, že v procesu by za podporu Pussy Riot mohl být jako spolupachatel zadržen i otec malé Gery, manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov. Ve vyšetřovací vazbě prý vydírají odebráním dítěte i druhou matku Mariju Aljochinovou, informovali obhájci novináře. Jejího syna Filippa by v nutném případě opatroval její obhájce Nikolaj Polozov. V případě Aljochinové a jejího syna nehrozí, že by byl otec dítěte zatčen, protože v kauze Pussy Riot ani nesvědčí. Obhájci se ale obávají odebrání dítěte proto, že pár není sezdán.

Tolokonnikovová a Verzilov jsou oba v Rusku známí svými hlučnými happeningy. Tolokonnikovová v těchto dnech zastiňuje manžela probíhajícím procesem za punkovou modlitbou v moskevském chrámu Krista Spasitele. I on se ale v roce 2010 podobně proslavil. V Petrohradě tehdy s uměleckou skupinou Vojna namaloval obří penis na padací most, který se poté vztyčil přímo proti budově tajné policie. Kromě obvinění z výtržnictví za akci získala skupina Vojna i státní uměleckou cenu. Pohoršení veřejnosti způsobila veřejná soulož v Timirjazevově státním biologickém muzeu, kterou provedli oba manželé pod rozvinutým transparentem. K akci se podle médií umělci odhodlali týden před porodem Tolokonnikovové.