Obama: Až natrefíte na Marťany, dejte mi ihned vědět!

Washington – „Pokud se dostanete do kontaktu s Marťany, dejte mi, prosím, hned vědět.“ Tak zní pokyn amerického prezidenta Baracka Obamy expertům kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů, kteří na dálku ovládají na Marsu sondu Curiosity. „Mám co do činění s řadou jiných věcí, ale mám dojem, že tohle se dostane do popředí mého seznamu. I pokud by to byli jen mikrobi, bude to hodně zajímavé,“ dodal prezident z paluby prezidentského letounu Air Force One, v němž mířil do státu Iowa na další kolo předvolební kampaně.

Vozítko Curiosity se na Mars dostalo 6. srpna po osmiměsíční pouti vesmírem. Jeho přistání bylo zřejmě nejnáročnější dálkově řízenou kosmickou operací. Vše se ale podařilo a sonda už začala na Zemi zasílat fotografie rudé planety, které experti budou zkoumat řadu let. Vědci na základě barevných záběrů z Curiosty konstatovali, že okolí přistání vozítka se podobá jihozápadu Spojených států. Na fotografiích je také patrná síť údolí, která mohla vytvořit tekoucí voda.

Mise, jejíž náklady se pohybují kolem 2,5 miliardy dolarů, má za cíl mimo jiné pátrat po tom, zda na planetě existují podmínky umožňující život. Obama zdůraznil, že přistání na rudé planetě a mise Curiosity nepřitahuje jen pozornost a představivost milionů lidí ve Spojených státech, nýbrž i po celém světě. „Je to opravdu ohromující, čeho se vám podařilo dosáhnout,“ řekl vědcům.

Barack Obama při předvolebním projevu v Council Bluffs ve státě Iowa
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster