Kontrola-nekontrola - na letiště JFK se dá krásně doplavat

New York - Bezpečnostní služba newyorského Kennedyho letiště prošetřuje víkendový incident s jednatřicetiletým plavcem, který z moře doplaval do letištního areálu a nepozorován prošel všemi bezpečnostními zónami. Agenti letištní ochranky nyní zjišťují, jak mohl civilista obelstít bezpečnostní systém, který letiště stál 100 milionů dolarů. Muže zadrželi pracovníci letiště až v jednom z terminálů.

Kennedyho letiště leží v newyorské čtvrti Queens na pobřeží Long Islandu a patří k nejrušnějším v USA. Od centra Manhattanu je vzdáleno necelých 20 kilometrů. Po teroristických útocích na New York a Washington v roce 2001 se na letišti výrazně zpřísnila ostraha a za cenu velkých nákladů byla posílena bezpečnostní opatření. Plavec Daniel Casillo ale nad nimi vyzrál a bezpečnostní experti si nyní lámou hlavu, jak se mu to mohlo podařit.

Daniel Casillo
Zdroj: ČT24

Casillo se chtěl dostat jen domů. V blízké zátoce se svými přáteli jezdil za soumraku na vodním skútru. Jeho stroj se ale porouchal a Casillo se proto rozhodl doplavat na pevninu. Ztratil ovšem orientaci a z vody vylezl na letišti. Teď ho čeká žaloba za neoprávněné proniknutí do chráněného prostoru. Než se výpadek zabezpečení vysvětlí, bude letiště hlídat víc policistů. „Technologie nikdy nenahradí lidi na místě. Jediné, co pak máte, je dobře zdokumentovaný incident. V případě, že jako teď systém nefunguje, nemáte nic,“ říká prezident místních policejních odborů Paul Nunziato.

Plavec překonal bezpečnostní systém Kennedyho letiště (zdroj: ČT24)

Cestou plavec musel minout spoustu čidel citlivých na pohyb a nejmodernějších videokamer, které ovšem na jeho chůzi nijak nereagovaly. Správa Kennedyho letiště kontaktovala výrobce bezpečnostního zařízení s žádostí o vysvětlení. Podle newyorských odborníků je bezpečnostní systém na Kennedyho letišti považován za špičkový a daleko přesahuje požadavky amerických norem. Než se vysvětlí jeho výpadek, budou prostor letiště hlídat policisté.