Tabákové koncerny neuspěly, cigaretové krabičky budou strašit

Sydney - Tabákové koncerny prohrály právní bitvu o jednotný vzhled cigaretových krabiček v Austrálii. Tamní nejvyšší soud podpořil zákon, který bude platit od prvního prosince. Krabičky budou mít stejnou barvu bez loga výrobce, zato s velkými obrázky varujícími před následky kouření. Zavedení stejného nařízení, jako přijala Austrálie, zvažují i další země - například Británie, Kanada a Indie.

Nejvyšší australský soud zamítl stížnost tabákových společností proti zákonu, který zcela mění vzhled cigaretových krabiček. Ty by se už od prosince měly prodávat v jednotných obalech, bez značek, zato s odstrašujícími obrázky, které varují před následky kouření. 

Koncerny British American Tobacco, Philip Morris International, Imperial Tobacco a Japan Tobacco International tvrdí, že nařízení narušuje jejich právo na duševní vlastnictví a snižuje hodnotu jejich obchodních značek. Soud jejich námitky ale neuznal odmítl a zároveň je odsoudil k zaplacení soudních výloh australské vlády. Ta si od nového zákona slibuje, že nová balení cigaret nebudou tolik lákat mladé lidi, aby s kouřením začali.

Výrobci cigaret: Opatření podpoří černý trh

Tabákové společnosti upozorňují na to, že nové jednotné krabičky podpoří obchodování na černém trhu. „Je to prostě špatný zákon, který je přínosný jedině pro skupiny organizovaného zločinu, které prodávají na ulicích ilegální tabákové výrobky,“ tvrdí mluvčí společnosti British American Tobacco Australia. 

Rozhodnutí soudu naopak přivítaly protikuřácké skupiny. Ty upozorňují, že za poslední století zemřelo na následky kouření už skoro půl miliardy lidí. „Doufáme, že budou Austrálii následovat i další státy, abychom zastavili využívání krabiček jako marketingového nástroje,“ říká šéf australské Rady proti rakovině. „Jednotně vypadající balení ještě neznamená, že se dá snáz padělat,“ namítá ministryně zdravotnictví Tanya Pliberseková.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na celém světě pravidelně kouří víc než miliarda lidí, v chudých zemích přitom kouří až 80 procent populace. Austrálie usiluje o to, aby do roku 2018 snížila procento kuřáků z 15 procent na 10. Podle úřadů ročně zemře v Austrálii na následky kouření 15 tisíc lidí. Zemi to s ohledem na péči a ztrátu produktivity stojí 30 miliard australských dolarů (640 miliard Kč).

Vývoj v Austrálii přitom teď bedlivě sledují i v Británii, Norsku, na Novém Zélandu, V Kanadě nebo Indii, kde rovněž zvažují zavedení podobného opatření. Novozélandská ministryně zdravotnictví Tariana Turiaová rozhodnutí australského soudu přivítala s tím, že verdikt ujistil novozélandskou vládu, že by měla jít stejnou cestou. 

Australské nařízení ohledně balení cigaret se ale zřejmě bude muset vyrovnat také s tlaky globálního trhu. Na Austrálii si už teď stěžují ve Světové obchodní organizaci státy jako Ukrajina, Honduras nebo Dominikánská republika, které tvrdí, že opatření nespravedlivě omezí trh.

Zákon naopak jako historický přivítala Světová zdravotnická organizace (WHO). Její ředitelka Margaret Chanová vyzvala ostatní svět, aby tuto politiku v tabákovém marketingu následoval.