Německý list má další důkaz o napojení neonacistů na KKK

Berlín – Domněnku, že neonacističtí „kebaboví vrazi“ z let 2000 až 2007 spolupracovali s odnoží Ku-Klux-Klanu, potvrdil berlínský deník TAZ. Dokládá to podle něj adresář jednoho z vrahů, v němž figuruje i jméno dřívějšího člena německé buňky této americké rasistické organizace Thomase R. Sedmatřicetiletý exčlen klanu se k tomu ale deníku odmítl vyjádřit. Vyšetřovatelé podle TAZ možné spojení mezi ultrapravicí a Ku-Klux-Klanem prověřují, nepovažují ho ale za „horkou stopu“. Thomas R. je v případu veden jako svědek, nikoli jako podezřelý.

Thomas R. byl podle německé kontrarozvědky jedním z asi 20 členů skupiny Evropští bílí rytíři Ku-Klux-Klanu, která byla v Německu aktivní do roku 2002. Současně patřil k vůdčím pravicovým radikálům ve východoněmeckém Sasku-Anhaltsku. Jeho jméno s adresou i telefonem stojí na seznamu kontaktů, které si vedl Uwe Mundlos, jeden z trojice příslušníků takzvaného Národně socialistického podzemí (NSU), kteří zavraždili nejméně deset lidí, převážně přistěhovalců. Kontrarozvědka získala tento adresář ještě před začátkem vražedné série, nevěnovala mu podle TAZ ale větší pozornost.

O možném napojení NSU na německou odnož rasistické organizace se v Německu začalo debatovat na začátku srpna, když vyšlo najevo, že jejími příslušníky byli i dva policisté z Bádenska-Württemberska. Oba byli kolegy 22leté Michele Kiesewetterové, poslední známé oběti neonacistických zabijáků.

Jeden z těchto policistů byl dokonce jejím přímým nadřízeným a spekuluje se, zda nemohl poskytnout vrahům informace o pohybu Kiesewetterové. Ta byla zastřelena v dubnu 2007 v Heilbronnu. Pachatelé věděli, kde policistka dělá přestávku na oběd i že se předčasně vrátila z dovolené. Její služební zbraň se našla loni v obytném automobilu, v němž si vzal život Mundlos s dalším členem NSU Uwem Böhnhardtem, aby unikli zatčení. Dřívější velitel Kiesewetterové podezření rezolutně odmítl.

Neonacistickou skupinu, označovanou podle místa úkrytu také jako buňka ze Zwickau, tvořila vedle Mundlose a Böhnhardta ještě Beatte Zschäpeová. Kromě Kiesewetterové zavraždili nejméně devět drobných živnostníků přistěhovaleckého původu a na svědomí mají i dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004 s více než dvěma desítkami zraněných a minimálně 14 přepadení bank. K činům se přihlásili ve videonahrávce, kterou objevili vyšetřovatelé loni na podzim po rozkrytí skupiny. Z neonacistického tria je naživu pouze Zschäpeová, která čeká ve vazbě na soud.