Kauza Breivik stála místo šéfa norské policie

Oslo - Šéf norské policie Oeystein Maeland rezignoval. Reagoval tak na zprávu nezávislé komise, která kritizovala postup jeho podřízených při loňských teroristických útocích Anderse Breivika. Podle ní měli policisté Breivikův poměrně přesný popis už krátce po explozích v Oslu. Kvůli chaosu ale zůstaly informace celých dvacet minut na centrále, aniž by je někdo předal dál. Breivik se tak mohl v klidu přesunout na ostrov Utöya, kde povraždil desítky mladých lidí.

Maeland, který stanul v čele policie jen několik týdnů před Breivikovým útokem, byl kritizován za to, že na chyby svých podřízených dostatečně nereagoval.Za důvod svého odchodu z funkce policejní ředitel označil skutečnost, že ztratil důvěru nadřízených. 

Norský premiér demisi zřejmě nechystá

Policejní šéf je přitom blízkým přítelem předsedy norské vlády Jense Stoltenberga. Komise kritizovala i předsedu vlády, který přijal za chyby policie odpovědnost. O případné demisi se ovšem nezmínil.

Komise jmenovaná právě Stoltenbergem došla k závěru, že pumovému útoku na vládní
budovy v centru Osla bylo možné zabránit, pokud by byla naplněna plánovaná bezpečnostní opatření. Už v roce 2004 totiž úřady schválily uzavření prostoru vládních budov pro veřejnost, ještě v době atentátů ale byl přístupný.

Komise také v pětisetstránkové zprávě uvádí, že policie měla krátce po explozích v centru Osla poměrně přesný Breivikův popis. Informace ale kvůli chaotické situaci zůstala 20 minut na operační centrále policie, aniž si jí někdo všimnul.

Breivik si má již brzy vyslechnout verdikt

Breivik nyní čeká na verdikt soudu. Rozsudek má být vynesen 24. srpna. Očekává se, že atentátník bude odsouzen buď k dlouhému trestu vězení, nebo bude označen za duševně nemocného a nesvéprávného a bude umístěn v psychiatrické léčebně.