Karadžić chce jako svědka řeckého prezidenta Papuliase

Haag - Někdejší vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić požádal v pátek Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), aby předvolal současného řeckého prezidenta Karolose Papuliase, aby svědčil v jeho procesu. Oznámil to v pátek ICTY, který obdržel žádost obžalovaného. Karadžić se před tribunálem zodpovídá z válečných zločinů během konfliktu v Bosně v letech 1992–1995. Obhajoba bývalého šéfa bosenských Srbů navrhuje, aby byl Papulias předvolán k ICTY 26. března 2013.

Papulias byl v letech 1993 až 1996, kdy se v Bosně páchaly válečné zločiny a zločiny proti lidskosti vytýkané Karadžičovi, řeckým ministrem zahraničí. „Jsou rozumné důvody věřit tomu, že prezident Papulias má informace, které mohou konkrétně podpořit případ obžalovaného,“ uvádí se v Karadžičově žádosti.

Karolos Papulias
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP

Sedmašedesátiletý Karadžić je obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Je mu přičítána zejména odpovědnost za masakr ve Srebrenici v roce 1995, kde bosenskosrbské jednotky povraždily 8 000 muslimských mužů a chlapců.

Papulias měl „jedinečnou pozici“ mezi různými mezinárodními zprostředkovateli, „kteří měli co do činění s prezidentem Karadžičem“, cituje agentura AFP z dokumentu. „Vzhledem k náboženským a historickým vazbám mezi Řeckem a Srby byl Papulias jedním z mála mezinárodních zprostředkovatelů, jimž bosenští Srbové důvěřovali a s nimiž mohli s naprostou důvěrou hovořit.“

Karadžić, který byl zadržen v Bělehradě v roce 2008 po třinácti letech na útěku, kdy se skrýval v Srbsku, očekává od Papuliase, že bude svědčit v jeho prospěch a pomůže mu zbavit ho obvinění ve věci bombardování tržnice v Sarajevu 5. února 1994, kdy bylo zabito 67 lidí. Obžalovaný, který svou vinu odmítá, má začít předkládat důkazy o své nevině 16. října.