Afghánským ženám v úspěchu brání strach z negativních reakcí okolí

Kábul - Být žena a zastávat v Afgánistánu významné postavení není jednoduché. Potvrzuje to kandidátka na prezidentku pro rok 2014 Fawzia Koofiová. V úspěchu podle ní ženám často brání strach z negativních reakcí ze strany společnosti. Důležitá je ale i opatrnost, a tak je Koofiová často k vidění v doprovodu ochranky.

Taliban už na první ženu, která se postavila do čela parlamentu, a její dvě dcery zaútočil třikrát. Pro radikální hnutí prosazující nejtvrdší formu islámského práva šaría jsou vlivné ženy trnem v oku. Spíše než o vlastní bezpečnost si však Koofiová dělá starosti o politické vyhlídky žen v Afghánistánu. Doteď pro ně v zemi není příznivé klima.

Shahara Faridová, profesorka práva na universitě v Kábulu

„Není tady žádná politická skupina, která skutečně usiluje o práva a zájmy žen. Muži, kteří tvrdí, že podporují ženy, se tímto snaží získat jen větší politický zájem.“

Poprvé ženy v Kábulu volily před osmi lety. Stále je ale na cestě k volebním urnám provází strach. Šestatřicetiletá Fawzia Koofiová je chce svým úsilím o prezidentské křeslo povzbudit, aby byly průbojnější a nebály se přihlásit o své místo ve společnosti.

Afghánka kandiduje na prezidentku (zdroj: ČT24)