Chorvatské pobřeží sužují požáry, jsou ale pod kontrolou hasičů

Záhřeb - Jadranské pobřeží chorvatské Dalmácie sužuje v poslední době několik velkých požárů, které působí značné materiální škody. Shořely už tisíce hektarů porostů, ale hasičům se podle chorvatských médií daří držet živel pod kontrolou. Práci jim komplikují tropická vedra a silné pobřežní větry. Požáry ohrožují i ostatní jihoevropské země, hoří na řeckých ostrovech, ve Španělsku i v Itálii.

Nejrozsáhlejší požár v Chorvatsku byl hlášen z oblasti přímořského města Trogir ve střední části chorvatského pobřeží. Oheň zde vypukl v pátek pozdě večer na skládce odpadků a rozšířil se do okolí. Zachvátil 800 hektarů porostů, mimo jiné vinice, sady, olivové háje i borovicové lesy. V sobotu ráno se přiblížil i k některým domům, ale hasičům se je podařilo uchránit. Na hašení se podílelo 180 hasičů, 40 požárních vozů, dva vrtulníky a čtyři letouny, které shazovaly vodu. Kvůli hustému dýmu bylo v sobotu dočasně uzavřeno i místní letiště, vypnut proud a dočasně byla přerušena doprava na jadranské magistrále. Hasičům se ale podařilo postupně dostat požár pod kontrolu. Podle chorvatských médií není město ani jeho pláže v ohrožení a v pořádku jsou i čeští turisté, kteří si často vybírají tuto oblast k trávení dovolené.

Další požáry vypukly u Splitu, kde pohltily 500 hektarů porostů. I tady se je ale hasičům podařilo uhasit nebo alespoň dostat pod kontrolu. Poslední požár u Splitu vypukl v sobotu večer a začal se blížit k domům. Ani ten už ale nyní nikoho neohrožuje. U Šibeniku oheň spálil 200 hektarů porostů a u Dubrovníku dalších 25 hektarů borovicového lesa a smíšených porostů. V této oblasti požár překročil hranice do Bosny a Hercegoviny.

Požár u Alicante
Zdroj: ISIFA/EPA/MANUEL LORENZO

V italském Toskánsku záchranáři kvůli lesním požárům evakuovali tři kempy a několik budov. Požárníci v sobotu bojovali s plameny u města Marina di Grosseto jižně od Sieny. Do hašení byla nasazena i speciální hasicí letadla a vrtulník. Hasiče trápí i požáry v jiných částech Itálie, především na jihu země nebo v oblasti Lazio, kde se nachází metropole Řím. 

Také na ostrově Chios ve východním Řecku vypukl v sobotu lesní požár. Podle místních hasičů se kvůli ohni musely evakuovat tři vesnice. Boj s ničivým živlem stěžovalo vedro a vítr.

Španělští hasiči s pomocí devíti vrtulníků a čtyř speciálních letadel dnes bojovali proti rozsáhlému požáru, který vypukl v sobotu a dosud zničil přes 1 000 hektarů lesa a pastvin v oblasti Kastilie-León na západě Španělska. Na 300 obyvatel jedné obce muselo na celé dopoledne odjet pryč, dokud hasiči nezastavili blížící se oheň. Ministerstvo vnitra varovalo před zvýšeným rizikem požárů v důsledku veder po celé zemi včetně Kanárských ostrovů, kde řádil ničivý oheň již před dvěma týdny.