Mubarakův odchod se nekonal

Káhira – Egyptský prezident Husní Mubarak ve čtvrtek uvedl, že pověřil viceprezidenta Umara Sulajmána řadou pravomocí. Které to jsou, ovšem neuvedl. V dlouho očekávaném televizním projevu ale nezazněl ani náznak toho, že by se vzdal své prezidentské funkce. Mubarak uvedl, že ho v čele Egypta nahradí člověk, kterého si lidé sami zvolí. Miliony lidí v ulicích Káhiry očekávaly, že Mubarak dnes oznámí svůj odchod z funkce.

Husní Mubarak, egyptský prezident

„Zavazuji se dodržovat a chránit ústavu a hájit zájmy lidu, dokud moc nebude předána tomu, kdo bude zvolen v zářijových svobodných a transparentních volbách.“

Mubarak chce předat moc svému nástupci zvolenému ve volbách. Ty jsou přitom naplánovány až na září. Mubarak se tedy ani po 17denních protestech neodhodlal k přímé rezignaci a zůstává dál v čele Egypta. „Lidé byli připraveni na to, že po vnitřním tlaku prezident Mubarak odstoupí. To ale neudělal, ve své funkci zůstane až do konce září. Mubarakův projev byl nejasný a rozpačitý, byl spíše zaměřený na city Egypťanů,“ podotkla spolupracovnice Rádia Česko Anna Janků.

Celý den přitom přinášely zahraniční zpravodajské agentury informace od vysoce postavených činitelů egyptského režimu nasvědčující chystanému odchodu Mubaraka. O plánované rezignaci egyptské hlavy státu informoval i ředitel americké CIA.

Výsměch demonstrantům

Mubarakův projev vyvolal okamžitě rozhořčené reakce tisíců demonstrantů na káhirském náměstí Tahrír (Osvobození), kteří do večera doufali, že se odpolední spekulace o prezidentově rezignaci nakonec přece jen potvrdí. Někteří demonstranti mávali botami jako symbolem pohrdání a skandovali: „Pryč s Mubarakem“ a „Odejdi“.

Husní Mubarak, egyptský prezident

„I já cítím vaši bolest… Vaše požadavky jsou oprávněné a spravedlivé. Chyby se stávají v jakémkoli systému a v kterémkoli státě, ale hlavní je tyto chyby vnímat a napravit. Není hanba vyslyšet vaše hlasy, vaše názory, ale odmítám přijmout jakýkoli diktát zvenčí.“

Mubarak zopakoval svůj slib z minulého týdne, že se nezúčastní příštích voleb plánovaných na září. Podotkl, že právě začal pozvolný převod moci, který uzavře zářijové hlasování. Slíbil, že zruší mnoho let trvající výjimečný stav - až k tomu budou „příznivé podmínky“. Ve svém projevu připomněl i svou úspěšnou vojenskou kariéru.

Mubarak zároveň rezolutně prohlásil, že se nebude podřizovat tlakům ze zahraničí. Západní státy jej již několik dní vyzývají k urychlení demokratických změn.