Zbytky letounu slavné pilotky byly možná po 75 letech objeveny

Washington - Badatelé se domnívají, že 75 let po záhadném zmizení průkopnice letectví Amelie Earhartové nalezli zbytky jejího letadla. Pokud se jejich domněnky potvrdí, mohli by vyřešit jednu z největších hádanek 20. století.

Posouvala hranice, kam si troufnou lidé na létajících strojích a čeho se odváží ženy. Jako první z nich přeletěla Amelia Earhartová Atlantik, jako první chtěla v roce 1937 obletět svět.

Zmizení jejího Lockheedu Electra nad Tichým oceánem Ameriku ranilo. Pokusy nalézt ji proto nikdy nepřestaly.

Před dvěma lety se spekulovalo, že kosti z atolu Nikumaroro v souostroví Kiribati patří Amelii a jejímu navigátorovi. I když se to nepotvrdilo, badatelé chytili horkou stopu. Snímek atolu ze třicátých let má být důkazem.

Z vody na něm trčí zřejmě podvozek letadla.„ Myslíme si, že letadlo Earhartové tam je. Máme ty správné lidi, tu správnou techniku, tu správnou podporu,“ podotkl vedoucí expedice Richard Gillespie.

Od začátku července už natočily ponorky stovky hodin záběrů, které experti trpělivě luští. Zastavili se u neobvyklého útvaru. „Rádi bychom věděli, jestli jsme náhodou nenašli to, co jsme viděli na snímku z roku 1937, i když teď už rozbité na kusy,“ konstatoval Gillespie. „Horní šipka ukazuje na stejný tvar a velikost, jako měl blatník na kole Lockheedu Electry, a vpravo se zdá, že jsou další části podvozku. Snad by to mohla být pneumatika,“ dodal.

Expedice stála v přepočtu 45 milionů korun. Investice se ale vyplatí. Zájem o Earhartovou oživil před třemi lety rovněž životopisný film. Osud americké hrdinky tak oslovil další generaci, která by si objevení vraku velmi přála.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)