Akin svými výroky republikánům zavařil, kampaň se vyhrocuje

Washington - Špatná zpráva pro americké republikány - kritizovaný Todd Akin neodstoupil ze senátních voleb. Konzervativní kongresman z Missouri nereagoval na kritiku za výroky o znásilnění a potratech. Jeho kauza nyní může zásadně poznamenat rozdělení sil po listopadových volbách. Součástí americké politiky se navíc postupem času stala negativní kampaň.

Kampaň před volbami přitvrzuje. Došlo už i na osobní útoky a lži. Obě strany se neshodnou na ničem. Až na jedno. „Je v tom tolik negativnosti a tolik cynismu,“ podotkl současný prezident Barack Obama. „Tenhle rok se liší tím, že prezident debatu dostává na dosud nejnižší úroveň,“ prohlásil jeho rival z řad republikánů Mitt Romney.

Ve skutečnosti se ale negativní kampaň stala součástí americké politiky. I historie je negativních kampaní plná. Lyndon Johnson například strašil, že jeho protikandidát začne atomovou válku. Prezident Grover Cleveland měl mít nemanželské dítě, Andrew Jackson ženu bigamistku a být vrah. Dokonce i otcové zakladatelé se mezi sebou nešetřili – stoupenci Johna Adamse varovali, že zvolení Thomase Jeffersona přinese loupení, vraždy, nevěru a incest.

Barack Obama
Zdroj: ISIFA/EPA/MONICA M. DAVEY

Teď může jediná věta neznámého kongresmana změnit Ameriku na roky dopředu. Výrok, že skutečně znásilněné ženy neotěhotní, válcuje předvolební kampaň. „Chyba byla ve slovech, která jsem použil, ne v mém srdci. Žádám o odpuštění,“ konstatoval Akin. Omluva ale nepomohla. Demokrati útočí na republikány jako stranu stojící proti ženám. „Znásilnění je znásilnění,“ poznamenal Obama.

Republikáni vědí, že ženské hlasy jsou klíčem k moci. „Nemůžu hájit, co řekl, nemůžu hájit jeho,“ řekl Romney. Akin ale zůstává ve volbách, i když mu strana nedá ani cent a jedinou zastánkyní zůstává jeho protikandidátka, která cítí větší šance na znovuzvolení, když Akin neodstoupí.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)