Bouře Isaac zaútočila v Karibiku, slyšení s teroristy odloženo

Guantánamo - Tropická bouře Isaac způsobila lokální záplavy na Malých Antilách, žádné větší škody ale zatím nejsou z karibských ostrovů hlášeny. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) Isaac postupuje dál k západu a v pátek zřejmě už jako hurikán zasáhne ostrov Hispaniola, kam by mohl přinést až 50 centimetrů srážek. Úřady na Haiti a v Dominikánské republice proto varují před silným větrem, záplavami a sesuvy půdy. Americká armáda kvůli bouři odložila předběžné slyšení s pěticí vězňů podezřelých z podílu na teroristických útocích z 11. září. Vojáci začali připravovat evakuaci lidí, kteří se slyšení chtěli zúčastnit.

Bouře v noci přešla přes Malé Antily, kam přinesla přívalové deště. Na ostrově Martinik se kvůli tomu rozvodnily místní řeky a úřady vyzvaly obyvatele nízko položených oblastí k evakuaci. Americké aerolinky kvůli počasí zrušily lety na Guadeloupe, Martinik a Panenské ostrovy. Na Portoriku vyhlásil guvernér Luis Fortuno stav ohrožení, nechal zrušit výuku ve školách a zastavil provoz vládních institucí. Nechal také zmrazit ceny potravin, dokud hrozba bouře nepomine.
   
Z Portorika je v souvislosti s Isaacem rovněž hlášeno jedno úmrtí. Podle úřadů zemřela 75letá žena, když se během zabezpečování svého domu před příchodem bouře zřítila z okna. Střed bouře se v 11:00 SELČ nacházel 410 kilometrů jihovýchodně od portorické metropole San Juan. Bouři provázel vítr o rychlosti 65 kilometrů v hodině. Isaac postupuje rychlostí 20 kilometrů na západ.

Meteorologové z NHC předpokládají, že se bouře postupně stočí na severozápad a v pátek odpoledne zasáhne jižní pobřeží ostrova Hispaniola. V té době by měl mít podle NHC sílu hurikánu, to znamená, že by ho provázel vítr o rychlosti nejméně 119 kilometrů za hodinu. „Musíme zůstat v pohotovosti a být připravení na bleskové záplavy. Mluvíme o 50 až dvou stech milimetrů srážek. Tato čísla se ale mohou změnit podle toho, jak tropická bouře nad Karibikem zesílí,“ podotkl Bolívar Ledesma z meteorologické služby Dominikánské republiky.

Pákistánec Chálid Šajch Muhammad
Zdroj: ČT24

Na Guantánamu, vojenské základně USA na Kubě, americká armáda vyhlásila pohotovost a odložila soudní jednání se skupinou pěti osob obviněných z naplánování teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. Připravila také evakuaci asi 200 lidí - právníků, novinářů i pozůstalých po obětech z 11. září. „Shromažďujeme všechny naše lidi a připravujeme se. Musíme mít jistotu, že každý má vodu, jídlo a že ví, co dělat. Důležité je zabránit ztrátám na životech. Blíží se bouře. Máme plán, jak postupovat, a provádíme ho krok za krokem,“ konstatoval velitel námořní základny Guantánamo John Nettleton.

Bouře ohrožuje republikánský sjezd
   
Meteorologové nevylučují, že by Isaac mohl zasáhnout i Tampu a ovlivnit tak průběh republikánského stranického sjezdu. Republikáni i floridské úřady už začali oprašovat nouzové plány, které v nejhorším případě počítají i s evakuací sjezdu. Na místě se přitom očekává kolem 70 tisíc lidí - stranických funkcionářů, novinářů, ale i demonstrantů proti republikánským politickým stanoviskům.