Mrtví při explozi plynu ve venezuelské rafinerii

Caracas - Nejméně 24 mrtvých a více než 50 zraněných je bilance exploze plynu v největší venezuelské rafinerii Amuay na západě země. Mezi mrtvými je prý i desetiletý chlapec. Úřady původně uvedly, že v místech jsou zranění. Později informovaly o sedmi obětech na životech a desítkách zraněných. Z dosavadních zpráv není jasné, zda všichni mrtví přišli o život hned při explozi, nebo zda později podlehli následkům zranění. Kvůli explozi byla zastavena produkce v rafinerii, obnovena by podle tamní vlády měla být do dvou dnů.

Podle venezuelského ministra energetiky v místě unikl plyn, který pak explodoval. Nad rafinerií bylo možné vidět plameny a kouř a na místo exploze dorazili záchranáři, vojáci i hasiči, kterým se do večera SELČ podařilo uhasit oheň z asi 80 procent. Ropu, která vzplanula v nádržích, ale prý musí nechat dohořet.

Výbuch významně poškodil infrastrukturu rafinérie a též domy v okolí, úřady proto musely evakuovat obyvatele z nejbližšího okolí.

Amuay se nachází na západě země uprostřed poloostrova Paraguaná asi 300 kilometrů západně od venezuelské metropole Caracasu. Zařízení je součástí jednoho z největších komplexů rafinérií na světě s názvem Paraguana Refining Center a s celkovou kapacitou 955 tisíc barelů ropy denně. Denní produkce ropy v Amuay je 645 tisíc barelů.  

Záběry výbuchu z Venezuely (zdroj: ČT24)
Vydáno pod