Ruud Gullit bude rozdávat radost v Čečensku

Groznyj (Rusko) – Bývalý slavný nizozemský fotbalista Ruud Gullit bude trénovat čečenský fotbalový tým Těrek Groznyj. V Čečensku se dohodl na 1,5letém kontraktu. Držitel Zlatého míče z roku 1987 tvrdí, že nabídku nevzal kvůli penězům. Od čečenského vůdce Razmana Kadyrova dostal za úkol dostat tým do horní osmičky ruské ligy a pak se poprat o titul a o evropské poháry.

Bývalý kouč Chelsea, Newcastlu, Feyenoordu a Los Angeles Galaxy se nyní přesouvá více na východ, konkrétně do Čečenska, kde přijal nabídku trénovat Těrek Groznyj.

Jeho působení v neklidném kavkazském regionu vzbudilo údiv, on sám přitom tvrdí, že sem nešel pro peníze. Navíc Gullit tvrdí, že jeho přítomnost by mohla mít na region pozitivní vliv. „Vždycky budou názory pro a proti. Já se ale nechci plést do politiky. Chci se koncentrovat na sport a dát místním lidem v jejich životech zase trochu radosti,“ prohlásil.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Gullit včera přiletěl do Grozného, kde ho přivítaly stovky fanoušků. Setkal se i s čečenským vůdcem a prezidentem Těreku Razmanem Kadyrovem. Ten žádá po bývalém nizozemském fotbalistovi, aby vytáhl tým do čela ruské ligy. Ukázal trenérovi rozestavěný stadion, na kterém ale Gullit trénovat nebude. Spolu s týmem bude žít a trénovat mimo Čečensko, v lázeňském městě Kislovodsk ve Stavropolském kraji. Až časem by se pak fotbalisté mohli přesunout do Grozného.

Den před Gullitovým příjezdem otřásly Grozným tři exploze na různých místech města, při nichž byli zranění tři policisté a dva civilisté. Podle Kadyrova je však Čečensko „nejbezpečnějším místem na světě“.

Ochránci práv mistra Evropy z roku 1988 kritizují. Podle nich se zaprodal brutálnímu vládci, který nemilosrdně likviduje všechny odpůrce. Gullit ale kritiku odmítá. „Nejsem tady kvůli politice, ale abych vrátil fotbal do Grozného. Aby lidé mohli být pyšní na svůj tým. To je pro mě velká výzva. Nepopírám, že tady také můžu vydělat slušné peníze, ale vždycky šlo hlavně o to trénovat a něco rozvíjet,“ říká Gullit.

Ramzan Kadyrov, čečenský prezident:

„Potřebovali jsme dobrého trenéra s profesionálními kvalitami a s charakterem. Doufáme, že udělá možné i nemožné, aby se náš tým dostal do pětice nejlepších v Rusku.“

Rusko bude v roce 2018 hostit světový šampionát a vášeň pro fotbal roste. Kadyrov chce dostat Groznyj na seznam hostujících měst. Staví stadion pro 30 tisíc diváků. Šance jsou ale mizivé. Ochránci práv Gullitovi přejí, aby ho v případě nezdaru Těreku nepotkal stejně krutý konec jako mnohé Kadyrovovy odpůrce.

  • Ruud Gullit v Grozném autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2314/231351.jpg
  • Ramzan Kadyrov a Ruud Gullit autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2314/231354.jpg
  • Ramzan Kadyrov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2314/231362.jpg