Chávez láká mladé přes komiksy

Caracas - Ve Venezuele se blíží prezidentské volby a prezident Hugo Chávez je chce vyhrát. Proto zaostřuje i na mladé voliče, chce je ohromit novým stylem, který zahrnuje i „omlazení“, napsal deník El Nuevo Herald. Na Facebooku se tak objevily kreslené obrázky, které Cháveze ukazují v holičském křesle, na motocyklu, jak hraje košíkovou nebo rapuje. Na obrázcích je upozornění, že „Chávez je jiný“. Kreslené tělo rozhodně typu jeho skutečné postavy neodpovídá. Novou, avšak kreslenou vizáží se snaží podle listu do svých řad přitáhnout nejmladší Venezuelany.

Hesly na obrázcích Chávez připomíná skupiny mladíků z okrajových čtvrtí ve státě Miranda, kteří jsou příznivci umění, sportu a kultury, jež se staví proti násilí. Kriminalita a násilí je v této jihoamerické zemi na vzestupu už několik let. 

„Komiksovou“ kampaň 58letý Chávez odstartoval před měsícem na předměstí Caracasu ve Valles del Tuy. Od té doby se jeho nová „image“ šíří po zdech v ulicích, na vlajkách, transparentech, tričkách i čepicích. 

Podle některých zdrojů má tato součást kampaně rozehnat pochybnosti o Chávezově skutečném zdravotním stavu. Od loňského roku se totiž prezident podrobil dvěma operacím rakovinného nádoru a řadě rekonvalescencí. "Ve skutečnosti jde o podvodnou nabídku. Je to umělá kampaň. Snaží se předvádět image zdraví a mládí, omráčit zdrcující kampaní čtyřicetiletého soupeře Henriquea Caprilese, který je čerstvý, plný energie a života, upozornil volební analytik Esteban Gerbasi.