Filipínští nártouni už velkými kukadly vyhlížejí české zachránce

Praha - V záchraně ohroženého nártouna filipínského, který se řadí mezi nejmenší primáty na světě, se angažují přímo na Filipínách Češi z neziskové organizace Tarsius. Na projekt od jeho zahájení v roce 2009 přispívali dobrovolníci a letos získal většího dárce - ministerstvo zahraničí, které v rámci rozvojové pomoci vyčlenilo 80 000 korun. Na Filipíny dnes odlétá expert Lubomír Peške, aby na ostrově Bohol pokračoval v aktivitách projektu Tarsius.

Nártoun je drobná noční poloopice, váží asi 100 až 150 gramů, a když je stočený do klubíčka, je asi deset centimetrů vysoký. Kvůli svému roztomilému vzezření s vykulenýma očima je velmi často předmětem nelegálního obchodu se zvířaty, což spolu s ničením jeho přirozeného prostředí vede k výrazným úbytkům populace.

Čeští dobrovolníci z organizace Tarsius kromě získání cenných dat ze života nártounů, kteří byli po dva roky sledováni pomocí miniaturních vysílaček, dosáhli také zrušení několika stanic vystavujících nártouny jako turistickou atrakci ve zcela nevyhovujících podmínkách. Vlivem abnormálního stresu zde totiž zvířátka brzy hynula a byla nahrazována novými upytlačenými nártouny.

Vydáno pod