Nákup gripenů do Švýcarska vyvolává spory

Bern/Stockholm – Kvůli plánovanému nákupu švédských stíhaček Gripen se ve Švýcarsku rozhořel boj. Jedna z vládních stran totiž krátce před podpisem couvla a tendr nyní odmítá. Může za to tajná dohoda, která zavazovala k nákupu také švédskou vládu. Rozepře se tak přelily i na sever Evropy.

Doba, kdy nákup válečné techniky v Evropě spadal výhradně do sféry přísně utajených jednání politiků a zbrojovek, je definitivně pryč. Naposledy se proti nákupu 22 nadzvukových stíhaček Gripen do výzbroje švýcarské armády postavila vládní strana FDP. „V minulých dnech se vedení strany sešlo s odborníky na obranu a po důkladném zvážení došlo k tomuto závěru,“ objasnil jasné „ne“ liberálů předseda Philipp Müller.

Blížící se podpis kontraktu zřejmě zhatila původně tajná dohoda, která však pronikla na veřejnost. Podle ní Švýcaři měli dostat letouny za výhodných podmínek jen tehdy, pokud by 40 až 60 stíhaček koupil také Stockholm. Výrobce, švédská firma Saab AB, by totiž jinak neposkytl množstevní slevu.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Zveřejněním dohody se ale celý problém jen rozšířil do další země. Švédská opozice nyní varuje, že tamní armáda další stíhačky nepotřebuje. „Ze švédského pohledu máme dost letadel na to, abychom pokryli švédské obranné potřeby,“ tvrdí Torbjörn Björlund z Levicové strany.  

Osud gripenů nejistý také v Česku

Pod silným tlakem na cenu se Saab ocitl i v Česku. Zvlášť poté, co vláda odmítla jeho poslední nabídku. V tuto chvíli tedy není jasné, jestli gripeny budou české nebe brázdit i po roce 2015, kdy skončí současný pronájem. Objevily se už i zprávy, že by kvůli finanční krizi mohla o stíhačkách definitivně rozhodovat až příští vláda.

Vydáno pod