Vlci útočí na plísňový sýr

Paříž - Výrobu sýru roquefort v jeho domovině v pohoří Cevenny na jihovýchodě Francie ohrožují vlci. Chovatelé prý nebudou kvůli hladovým šelmám schopni dodržovat přísná pravidla pro chov lacaunských ovcí, z jejichž mléka se slavný plísňový sýr vyrábí.

Podle předpisů se ovce musejí každý den pást pod širým nebem na pastvinách na náhorní plošině Causse de Méjean, samozřejmě pokud je pro ně dostatek trávy a pokud to umožňuje počasí. Nicméně za poslední dobu místní farmáři zaznamenali 30 útoků na ovce, přičemž 62 zvířat bylo zabito a 73 zraněno. A ačkoliv jen několik jich mají oficiálně na svědomí vlci, chovatelé tvrdí, že je vyloučené, aby ovce a vlci existovali vedle sebe.

Podle předpisu z roku 2004 smějí vlky střílet jedině lidé se zvláštním povolením a jedině tehdy, pokud byla vyčerpána všechna opatření na ochranu před těmito zvířaty. Od chovatelů ovcí se očekává, že jim budou pomáhat psi a že si pořídí osvětlení a elektrické ohradníky. Nicméně chovatelé tvrdí, že taková opatření jsou pro ně příliš nákladná a že jsou pro ně nepoužitelná, protože mají menší stáda rozptýlená po velkém prostoru.