Před klášterem na jihu Číny se upálili dva tibetští mladíci

Peking - Dva tibetští mladíci, mnich a bývalý mnich, se zapálili před klášterem v jihozápadní Číně. Chtěli tak protestovat proti pekingské nadvládě nad Tibetem. Očití svědci uvedli, že muži skandovali hesla odsuzující čínskou okupaci. Množství potvrzených případů Tibeťanů, kteří se od března 2011 upálili nebo o upálení pokusili, překročilo číslo padesát.

Nová upálení dnes potvrdila londýnská skupina Free Tibet, podle níž je nyní potvrzeno 51 případů sebezapálení na protest proti čínské politice v Tibetu. Skupiny na ochranu lidských práv předpokládají, že nejméně polovina z nich popáleninám podlehla.

Podle skupiny jsou posledními oběťmi osmnáctiletý mnich a sedmnáctiletý bývalý mnich, kteří se zapálili v pondělí před klášterem Kirti v okrsku Aba provincie S'-čchüan. Zemřeli tentýž den v nemocnici, kam je převezly čínské úřady. Aba byla dějištěm už nejméně 27 sebezapálení.

Kromě ukončení čínské okupace Tibetu požadují ti, kdo se upalují, návrat dalajlamy do jeho původní vlasti. Tibetský duchovní vůdce, kterého čínské vedení označuje za separatistu, žije již přes půl století v indickém exilu.

Vydáno pod