Britská královská rodina: Skandály i svatby, nahradí Kate lidem Dianu?

Londýn - Zpráva o smrti Diany obletěla před patnácti lety celý svět a doteď na „princeznu lidí“ a její úsměv nikdo nezapomněl. Tragická smrt princezny měla značný dopad i na britskou královskou rodinu, jelikož tehdejší váhání královny s veřejným projevem a stažení do ústraní nesli Britové nelibě. Od tragického roku 1997 uplynula značná doba, za kterou si stihl princ Charles vzít svou starou lásku Camillu, Britové museli oplakat smrt oblíbené královny matky a smířit se či se usmát nad skandály prince Harryho. Pozornost veřejnosti ale v současné době poutá především princ William se svou krásnou Kate. Tento pár totiž lidé zbožňují a Kate by se tak mohla vydat ve šlépějích zesnulé princezny. Právě jejich svatbu sledovaly miliony diváků po celém světě. Ukázala sílu monarchie stejně jako v letošním roce oslavy diamantového jubilea panování Alžběty II.

1997: Dianina smrt a královnino otálení s veřejným projevem

Poté, co přišla princezna o život, se pozornost veřejnosti obrátila směrem na královskou rodinu, především pak na samotnou královnu Alžbětu II., již veřejnost na rozdíl od jejich milované Diany považovala za chladnou a nepřístupnou. Její první reakce lidi rozhněvala – královna se totiž spolu s Dianinými syny přesunula do Skotska na sídlo Balmoral a odmítala pronést veřejnou řeč. Stejně tak považovala za soukromou věc Dianin pohřeb, zatímco Britové i celý svět chtěli vidět okázalou akci.

Nakonec královna ustoupila pod tlakem tehdejšího premiéra Tonyho Blaira i své rodiny a svým projevem si opět získala sympatie lidí. „To, co vám říkám teď, jako vaše královna a jako babička, říkám z celého srdce. Za prvé chci osobně vzdát čest Dianě. Byla to výjimečná lidská bytost, která ani ve zlých časech neztratila schopnost se usmívat. Obdivovala a respektovala jsem ji za to,“ prohlásila Alžběta.

Tony Blair, britský expremiér k označení „princezna lidí“:

„Musel jsem jasně vyjádřit, v čem tkví vlna smutku a pocit ztráty, který lidé pociťovali, a to způsobem, který by byl důstojný, ale také vyjádřil nepříliš silnými slovy emoce a lásku - to, že si ji lidé zamilovali. Fráze se nyní jeví jako přehnaná, v té době ale byla přirozená. Myslím, že by s takovým označením souhlasila. Takto totiž sama sebe viděla a chtěla by zůstat v paměti lidí.“

Neadekvátní reakce rodiny by bývala mohla přispět k volání po republice

Bývalý britský premiér později ve svých pamětech popsal smrt Diany jako „globální událost, která se nedá s ničím srovnat“. Podle něj představovala pro britskou monarchii velkou výzvu. Královskou rodinu se tehdy snažil chránit před hněvivou reakcí veřejnosti. Blair tvrdí, že princeznina smrt představovala pro monarchii mezník. Rodina se nakonec přeci jen dokázala „otevřít veřejnosti“, aniž by se přestala chovat náležitě „královsky“, napsal server BBC. „Lidé měli nejen pocit, že královská rodina udělala další a nezbytný krok k většímu otevření se veřejnosti, ale také viděli lidskou křehkost a zároveň sílu svých vedoucích představitelů,“ dodal Blair.

Rozhovor s Alexandrem Tomským (zdroj: ČT24)

I jedna z bývalých poradkyň, které královna v té době důvěřovala - Mary Francisová - vzpomínala na dobu po smrti Diany jako na velkou zkoušku pro Alžbětu II., napsal Telegraph. „Pokud by rodina na události patřičně neodpověděla, mohlo se vše vyvíjet jinak. Mohly zaznít dokonce politické hlasy volající po konci monarchie a ustavení republiky,“ domnívala se Francisová. Penny Junorová, která napsala Dianin životopis, uvedla, že „celá rodina byla v nebezpečí“. „V minutě, kdy Charles uslyšel, že Diana zemřela, jeho první slova byla: 'Budou obviňovat mě.'“

Královna matka a vévodkyně z Yorku
Zdroj: ČT24/ISIFA

2002: Po Dianě „odešla“ ve 101 letech i královna matka

Od smrti princezny Diany uplynulo pouhých pět let a Britové se museli rozloučit s dalším oblíbeným členem královské rodiny. Ve věku úctyhodných 101 let totiž ve Windsoru zemřela královna matka, kterou lidé nazývali „babičkou“. Alžběta II. tak v roce konání oslav k příležitosti 50 let panování ztratila po své sestře Margaret i matku.

Tehdejší francouzský prezident Jacques Chirac ve své kondolenci napsal, že laskavost úsměvu královny matky z ní učinila jednu z nejvíce milovaných tváří současnosti, připomněl tehdy některé výroky server iDNES. „Královna matka byla symbolem slušnosti a odvahy,“ řekl Blair. V tom byla podle jeho slov symbolem celé Británie. „Byla sjednocující osobností, kterou všichni milovali a která s námi sdílela radosti a problémy. Úcta vůči ní však překračovala hranice Británie,“ uvedl premiér. Na plánování pohřbu se přitom podílela sama královna matka několik desetiletí před svou smrtí.

Zlaté výročí – královnin proslov (2002)

V rámci zlatého jubilea vládnutí Británii královna poděkovala obyvatelům Skotska za podporu, kterou jí poskytli po smrti její matky a sestry. „Byla jsem velmi dojata vstřícností, kterou mnoho z vás prokázalo,“ uvedla Alžběta. Vyjádřila se zároveň k nestabilitě ve světě a nutnosti pracovat na mírových jednáních – například na Středním východě.

2005: Charles se po víc než 30 letech známosti oženil s Camillou

V roce 2005 se Britové konečně dočkali pozitivní události, i když část z nich na ni reagovala s nelibostí. Po známosti trvající přes třicet let a rozvodech na obou stranách si totiž princ Charles řekl ano s Camillou Parkerovou Bowlesovou. Stalo se tak ve Windsoru se značně menším zájmem veřejnosti, než tomu bylo v případě Charlesova sňatku s Dianou. Právě poměr s Camillou měl stát za manželskými problémy prince a Diany, která určitou dobu trpěla i bulimií. Ozývaly se tak hlasy, aby se následníkem trůnu stal místo Charlese jeho syn William, a to i přesto, že se Camilla královnou stát nemá.

Na obřadu za zavřenými dveřmi chyběla královna Alžběta II. s manželem, kteří se zúčastnili až ceremoniálu na hradě Windsor. Camilla měla na sobě elegantní klobouk a šaty v barvě slonoviny. Na bezpečnost celé akce dbali policisté, agenti i ostřelovači. Novomanželé ještě stihli veřejnost překvapit tím, že nejeli na radnici odděleně – nedodrželi tak tradici.

Princ Charles s Camillou
Zdroj: ČT24/ISIFA

Královna v podání Helen Mirrenové (2006)

V roce 2006 se dostala Diana, ale zejména královská rodina a její reakce na princezninu smrt, opět do povědomí lidí díky dramatu režiséra Stephena Frearse. Herečka Helen Mirrenová ve filmu ztvárnila královnu Alžbětu II. jako upjatou ženu, která chce dodržet tradice a svádí souboj s veřejným míněním i s premiérem Tony Blairem, který se ji snaží ze všech sil přesvědčit, aby vyhověla požadavkům obyčejných Britů a kromě veřejného projevu také vystrojila Dianě řádně okázalý pohřeb. Frears využíval zdroje z nejbližších kruhů panovnice i premiéra a drama trvající jen lehce přes hodinu a půl slavilo po světě velký úspěch. Mirrenová dostala nakonec za svůj herecký výkon Oscara. Letos se jako jedna z hlavních hvězd objevila na festivalu v Karlových Varech, kde převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

2011: Velkolepá svatba Williama a Kate Middletonové

Ohromující výjevy z dlouho očekávané svatby prince Williama s jeho dlouholetou partnerkou Kate Middletonovou ukázaly, jak odolná je britská monarchie a že epizoda kolem Dianiny smrti, která vrhla nepěkné světlo na královskou rodinu, už je otázkou minulosti. Britský Guardian připomněl, že tato svatba byla výjimečná mimo jiné i načasováním. Královna Alžběta II. se s princem Philipem brali v roce 1947 v čase poválečných dluhů, princezna Anna s kapitánem Markem Phillipsem v roce 1973 krátce po vyhlášení stavu nouze kvůli energetické krizi a konečně Charles s Dianou si řekli své ano v roce 1981 jen pár týdnů po propuknutí nepokojů v Brixtonu.

Obřad ve Westminsterském opatství sledovalo na 1 900 pozvaných hostů, včetně příslušníků britské královské rodiny, padesátky členů zahraničních královských rodin, zástupců zemí Commonwealthu a přátel obou snoubenců. Televizní přenos obřadu sledovaly po celém světě až dvě a půl miliardy lidí. Nevěsta měla na sobě svatební šaty navržené britskou návrhářkou Sarah Burtonovou z módního salonu Alexander McQueen.

Kate u oltáře neslibovala poslušnost, ale přislíbila Williamovi lásku, podporu, úctu a péči. Tento slib manželky býval součástí královských svatebních slibů. Jako první vypustila formulaci ze svatebního slibu právě Williamova matka Diana při svatbě s princem Charlesem. Na svatbu dorazily statisíce lidí, kteří sledovali slavnostní průvod a jásali při polibku na balkoně Buckinghamského paláce.

Britská královská rodina
Zdroj: ISIFA

2012: V rytmu oslav diamantového jubilea

Královna Alžběta II. vypadá stále čile a pořád víc lidí věří, že v délce panování nakonec zvítězí i nad královnou Viktorií, která zatím drží rekord. Šedesát let vlády Alžběty II. museli Britové i v době krize řádně oslavit. Červnová akce trvala v Británii celkem čtyři dny a stála miliony liber. Na konci oslav královna pozdravila poddané z Buckinghamského paláce. Její manžel je ve svých 91 letech už chatrného zdraví, proto byl hospitalizován kvůli zánětu močového měchýře.

Královská rodina se nyní snaží zamezit dalšímu šíření fotografií mladšího syna princezny Diany Harryho, který je pilotem u britské armády, ale má za sebou už několik skandálů. V současné době se mu vymstilo dovádění s nahou dívkou v Las Vegas. Jeden z účastníků párty ho totiž natočil a fotografie nahého prince poté prodal do médií. Přes veškeré snahy královské rodiny je nakonec otiskl britský The Sun. Nemusela by se ale na prince tolik hněvat - v očích části veřejnosti možná teď nevypadá tolik upjatě.

Vydáno pod