Se zabitím bin Ládina to zřejmě bylo všechno jinak

Washington - Kniha No Easy Day, která z pozice přímého účastníka líčí loňské zabití vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina, protiřečí informacím, které o této speciální akci vydali činitelé americké vlády. Text, jehož autorem je bývalý člen komanda americké námořní pěchoty Matt Bissonnette píšící pod pseudonymem Mark Owen, například vyvolává otázky, do jaké míry bin Ládin představoval jasnou hrozbu, když do jeho úkrytu v pákistánském Abbottabádu členové komanda vpadli. Americká CBS jako první na světě natočila s Bissonnettem rozhovor. Jeho úryvky odvysílala televize už teď, celý ho uvede těsně před 11. zářím.

Bin Ládina střelili do hlavy, když vyhlédl ze dveří ložnice do chodby v horním podlaží své vily, zatímco jeho směrem běželi členové komanda SEAL po úzkém schodišti, napsal Bissonnette, který byl tehdy přímo za prvním mužem běžícím po schodech. Když byl už skoro nahoře, uslyšel střelbu. Bin Ládin opět zmizel v ložnici a členové komanda SEAL ho následovali, jen aby zjistili, že nejhledanější terorista světa leží v kaluži krve na zemi s viditelným otvorem po střele na pravé straně hlavy. Nad jeho tělem kvílely dvě ženy.

První z jednotky ženy odtáhl z cesty a zahnal je do kouta. Pak spolu s dalšími příslušníky komanda namířili na bin Ládinovo stále se ještě škubající tělo a stříleli do něj, dokud se nepřestal hýbat. Komando později našlo u dveří dvě zbraně, jichž se nikdo nedotkl, uvádí autor knihy. Podle líčení vládních činitelů ale komando zastřelilo bin Ládina až poté, co se vrátil do ložnice, protože předpokládali, že se natahuje pro zbraň. Mluvčí Bílého domu Tommy Vietor nechtěl tyto protiřečící si informace komentovat.

Bin Ládin byl zabit loni začátkem května v pákistánském městě Abbottabádu při akci, kterou provedlo speciální komando americké námořní pěchoty. Americké ministerstvo obrany krátce nato oznámilo, že bin Ládinovo tělo bylo vhozeno do Arabského moře. Bissonnette armádu loni v létě opustil. Kniha No Easy Day (Nelehký den) má vyjít symbolicky 11. září, v den výročí teroristických útoků na New York a Washington, jejichž příprava byla bin Ládinovi připisována.

Šetatřicetiletý Bissonnette odešel z armády krátce po zásahu. Odmítá, že by ve své knize vyzradil tajné informace, i to, že by kniha měly být kartou v boji o Bílý dům. „Ta kniha je absolutně nepolitická,“ zdůraznil v rozhovoru pro CBS, který stanice celý odvysílá těsně před 11. zářím. Elitnímu vojákovi, který prošel Irákem i Afghánistánem, ale nehrozí jen vyšetřování kvůli možnému prozrazení služebních tajemství. Pomstu mu už přísahali i islamisté na několika webových stránkách.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)