Vyhlídková plavba? Třeba i za vrakem Costy Concordie

Řím - Sedm měsíců poté, co se loď Costa Concordia převrhla u pobřeží Itálie a vyžádala si životy 32 cestujících, se z jejího vraku stala ponurá turistická atrakce. Lidé si chtějí výletní loď prohlédnout zblízka a tisíce z nich proto každý den stojí ve frontě na přívoz, který turisty odváží na prohlídku lodi, píše Daily Mail. Hrůznou atrakci si přitom zájemci budou moci prohlížet déle, než se čekalo. Vyzdvižení plavidla bylo totiž odloženo až na příští jaro.

Více než půl roku po tragédii se okolí hemží turisty, kteří sem míří z celého světa. V nedalekém městě San Stefano propagují Italové vstupenky na trajekt, které stojí 10 eur a lidé díky nim spatří loď z několikametrové vzdálenosti a mohou si ji vyfotit. 

Z ostrova Giglio se tak vlastně postupem času stalo jekési muzeum. Starosta Sergio Ortelli potvrdil, že každý den narůstá počet turistů. „Lidé jsou zvědaví a ztroskotanou loď si fotí,“ poznamenal.

Účastnice vyhlídkové plavby:

„Rozhodli jsme se pro výlet na ostrov, aby mohl můj synovec vidět následky jedné z největších novodobých tragédií.“

Přes sto tisíc tun těžká, 300 metrů dlouhá loď stále leží pevně na svém místě. Vyzvednout tak velké plavidlo ještě nikdy nikdo nezkoušel. Narovnat ho mají dva jeřáby a vybalancovat obří plováky naplněné vodou. Poté má být odtaženo do přístavu a rozřezáno. „Kvůli technickým věcem se změnily původní plány. Naším cílem ale zůstává odtáhnout ji od ostrova, co nejdříve to bude možné,“ prohlásil vedoucí záchranných prací Carlo Femiani. Náklady se mají vyšplhat nejméně na 240 milionů eur.

Vyhlídková plavba? Třeba i za vrakem Costy Concordie (zdroj: ČT24)

Schettino odpovědnost za nehodu odmítá

Italský kapitán Francesco Schettino se již omluvil za havárii výletního plavidla, při které zemřely desítky lidí. V rozhovoru pro italskou televizi, za který údajně inkasoval 50 tisíc eur, prohlásil, že stále myslí na oběti nehody. Obvinění z podle jeho slov „banálního“ ztroskotání ale nadále odmítá.

K havárii výletní lodě Costa Concordia došlo 13. ledna. Zemřelo při ní 32 lidí. V okamžiku nárazu lodě na skalisko u toskánského ostrova Giglio bylo na palubě 4 229 pasažérů, z toho 3 200 turistů ze 60 zemí a tisícovka členů posádky. Havárii podle vyšetřovatelů zavinil riskantní manévr vedení posádky. Několik skupin cestujících z Itálie, Francie a Spojených států podalo žalobu na italskou společnost Costa Crociere.

Vydáno pod