Zláme Ruby Berlusconimu kromě srdce i vaz?

Milán - Milánská prokuratura podala oficiální žádost k zahájení urychleného procesu na základě zřejmosti důkazů proti premiérovi Silviu Berlusconimu. Je podezřelý ze sexu s nezletilými dívkami a ze zneužití pravomoci. Berlusconi loni podle prokuratury mimo jiné platil tehdy ještě 17leté prostitutce Ruby za sex a později zařídil její propuštění z vazby v jiném případu. Soud by měl během pěti dnů rozhodnout, zda jednání v této kauze zahájí. Čtyřiasedmdesátiletý ministerský předseda v případu zatím odmítá vypovídat a obvinění odmítá jako politicky motivovaná. Obvinil milánskou prokuraturu z podvratné činnosti a prohlásil, že toto vyšetřování je jen záminkou, jak ho vypudit z úřadu premiéra.

„Máme důkazy o protiprávním jednání. Po pečlivém zvážení všech okolností se prokuratura rozhodla požádat soud o zahájení urychleného procesu,“ oznámil dnes milánský prokurátor Edmondo Bruti Liberati.

Podle vyšetřování se mladá Maročanka Ruby zúčastnila Berlusconiho večírků pořádaných v jeho rezidencích s desítkami dalších mladých dívek. Ruby i Berlusconi však popřeli, že by spolu měli pohlavní styk. Premiér je navíc podezřelý i z toho, že zneužil své pravomoci, když se zasadil o propuštění Ruby poté, co byla zadržena za krádež. Berlusconiho právníci obhajují tezi, že premiér zasáhl ve prospěch Ruby proto, že byl přesvědčen, že jde o neteř egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Údajně chtěl přispět k zachování dobrých vztahů mezi oběma zeměmi. Právníci šéfa vlády se proti postupu prokuratury hodlají bránit a nevylučují přenesení případu na půdu parlamentu.

Silvio Berlusconi:

„O tomto procesu mohu říci jen to, že to je fraška, že jde o obvinění, která nemají absolutně žádný základ. Veškeré vyšetřování má za cíl jen nactiutrhání v médiích.“

Žádost o urychlený proces je zrychlená procedura, která vychází z principu, že důkaz je zřejmý. Soudce má na rozhodnutí o žádosti pět dní a bude také posuzovat, zda je milánský soud kompetentní případ soudit. Pokud se žádosti prokuratury vyhoví, mohl by tento urychlený proces začít ještě před začátkem léta.

Berlusconiho právník Niccolo Ghedini soudí, že případ Rubygate spadá pod kompetenci tribunálu ministrů, zvláštní instituce určené k souzení premiéra za jakýkoli trestný čin, jehož se dopustil v rámci svých funkcí. Bude-li rozhodnuto o urychleném procesu, Ghedini chce zpochybnit kompetenci milánského soudu při hlasování v dolní sněmovně parlamentu, kde má Berlusconiho koalice většinu. Prokurátoři rovněž uvedli, že zaslali soudu další dokument, v němž odmítají možnost, že Berlusconi tyto trestné činy spáchal jako předseda vlády. Sdělili, že podle nich neexistují „vládní delikty“.

Proti Berlusconimu bylo vedeno několik procesů, několikrát byl odsouzen v první instanci, ale v žádném z nich nebyl odsouzen s definitivní platností. Nyní čelí obvinění z uplácení svědka v takzvaném případu Mills, dále obvinění z daňových úniků v případu Mediaset a ze zneužití důvěry v případu Mediatrade. Další tři procesy byly zmrazeny loni na jaře, kdy byl přijat zákon zaručující mu imunitu na 18 měsíců. Tento zákon byl 13. ledna částečně zrušen a Berlusconi teď musí případ od případu vždy zdůvodňovat svou nepřítomnost u soudu takzvanou legitimní překážkou vyplývající z jeho funkce.

Hlavní Berlusconiho soudní případy

Celkem byl Berlusconi stíhán ve zhruba desítce případů pro korupci, daňové úniky, podvodné účetnictví či nelegální financování politických stran. V první instanci byl několikrát odsouzen, ale při odvolání byl vždy nakonec osvobozen nebo byl již případ promlčen.

Kauza Mills
Berlusconi čelí obvinění, že v roce 1997 zaplatil svému bývalému britskému právníkovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek ve výši 600 000 dolarů (asi 10,5 milionu Kč) z údajných tajných fondů, které vlastní společnost Mediaset ovládaná Berlusconiho rodinou. Mills byl v únoru 2009 odsouzen na čtyři a půl roku za křivé svědectví v Berlusconiho prospěch. Proti rozsudku se odvolal. Proces proti samotnému Berlusconimu ve stejné kauze byl v říjnu 2008 pozastaven na základě sporného zákona o imunitě. Zákon později ústavní soud zrušil a proces mohl pokračovat. Od loňského dubna byl ale znovu pozastaven s ohledem na takzvanou legitimní překážku, která umožňuje šéfovi vlády a jeho ministrům dosáhnout pozastavení procesu až na 18 měsíců. V lednu byl kontroverzní zákon částečně zneplatněn. Nové soudní jednání v této kauze se má konat 11. března. Podle expertů ale bude údajné Berlusconiho porušení zákona už promlčeno.

Kauza Mediatrade
V této kauze je Berlusconi obviněn ze zpronevěry a daňových úniků při prodeji televizních a filmových práv. Obchod zajišťovala společnost Mediatrade, která je součástí Berlusconiho Mediasetu. Obvinění čelí i Berlusconiho syn Piersilvio a další osoby. Předběžné slyšení je naplánováno na 5. března.

Kauza Fininvest
Berlusconiho firma Fininvest získala na základě soudního rozhodnutí v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, o které měla zájem také mediální skupina patřící Carlovi de Benedettimu. Později se však ukázalo, že Berlusconiho právník soudce uplatil. Premiér podle verdiktu milánského soudu z října 2009 nesl jako ředitel společnosti za korupci odpovědnost. Fininvest měl navíc zaplatit Benedettiho společnosti CIR odškodné ve výši 750 milionů eur.

V několika dalších kauzách (Sme, All Iberian, Lentini) byl Berlusconi obviněn z podvodného účetnictví, nakonec byl ale osvobozen kvůli změně příslušného zákona přijaté v době jeho vlády, podle které již tyto činy nebyly trestné.

(ČTK)