Mexický soud potvrdil volební vítězství prezidenta Nieta

Mexiko - Nově zvolený mexický prezident Enrique Peña Nieto se pravděpodobně ujme svého úřadu. Nejvyšší volební soud v noci na dnešek jednomyslně zamítl žádost jeho levicového protikandidáta Andrése Manuela Lópeze Obradora o anulování červencových prezidentských voleb, a definitivně tak potvrdil jejich výsledky. Obrador svého soupeře nařkl z kupčení s hlasy a praní špinavých peněz.

Všech sedm soudců jeho žádost zamítlo s tím, že nebyla dostatečně podložena. „Nejsou žádné důkazy o kupování hlasů, nejsou žádné důkazy o nátlaku,“ nechal se slyšet jeden ze soudců. Obrador přitom tvrdil, že strana jeho soupeře si koupila kolem pěti milionů hlasů. Rozdíl mezi oběma kandidáty ve volbách, které podle mezinárodních pozorovatelů proběhly v pořádku, byl 3,3 milionu hlasů. V červencovém hlasování kandidát centristické Institucionální revoluční strany (PRI) Nieto porazil Obradora o necelých sedm procent.

Rozhodnutí soudu odstranilo poslední překážku k tomu, aby se Nieto po složení přísahy stal mexickým prezidentem. Ve funkci nahradí 1. prosince Felipeho Calderóna.

Vydáno pod