Dusivý virus děsí Yosemity

Sacramento (Kalifornie) – Nebezpečný hantavir, který může svého hostitele udusit, se šíří v Yosemitském národním parku. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jím může být nakaženo až 10 tisíc turistů, kteří park navštívili letos v létě. Dva z nich podle lékařů již zemřeli.

Virus se podle CDC šířil v 91 turistických stanových chatkách v jedné z oblíbených částí Yosemit známé jako Curry Village. Přenášely ho myši, lidé se jím nakazili, když vdechli jejich rozprášené výkaly. „Chaty navštívilo od 10. června do 24. srpna asi 10 000 lidí. Těmto lidem hrozí, že se u nich do šesti týdnů po návštěvě objeví příznaky nakažení virem,“ uvedlo CDC. Nemoc se u nich může projevit během příštích šesti týdnů.

Nákaza se zprvu projevuje jako běžná chřipka, lidé trpí bolestmi hlavy, horečkou a kašlem. Postupně se ale zhoršují dýchací problémy, výsledkem může být i smrt. Podle lékařů umírá asi třetina nakažených. „Nemohla jsem se zvednout z postele, cítila jsem obrovskou tíhu na hrudníku a nemohla jsem dýchat,“ popsala své zkušenosti Nicole Lapeyradeová, která nákazu přežila.

Nebezpečný virus v Yosemitském parku (zdroj: ČT24)

Stany, v nichž se podle CDC nákaza rozšířila, správa Yosemitského národního parku uzavřela. „Než stany znovu otevřeme pro veřejnost, všechny otestujeme, abychom se ujistili, že se do nich už žádné myši nedostanou,“ slíbila pracovnice parku Kari Cobyová. Správci také kontaktovali asi tři tisíce návštěvnických skupin a doporučili jim urychleně vyhledat lékaře.

Vydáno pod