Jihoafrická prokuratura stahuje žalobu proti horníkům, ale jen dočasně

Johannesburg - Jihoafrické soudy propustí první horníky, které před několika dny obvinily úřady z vraždy jejich stávkujících kolegů. Obžalobu v neděli justice dočasně zrušila. Rozhodnutí ale není definitivní, 270 havířů může být znovu obžalováno, až skončí vyšetřování. Horníky během zásahu proti demonstraci zastřelili policisté. Postup justice vyvolal kritiku veřejnosti.

Domů se dostanou první z horníků obžalovaní z vraždy svých 34 kolegů. Ti zemřeli v srpnu během policejního zásahu proti stávkujícím dělníkům v platinovém dole Marikana. „Konečné obvinění bude vzneseno, až vyšetřování skončí. Obvinění z vraždy proti současným 270 podezřelým teď formálně dočasně stáhneme,“ uvedla státní žalobkyně. 

Mluvčí prokuratury Frank Lesenyego již dříve upozornil, že střelci byli sice policisté, ale ozbrojení horníci na ně útočili, proto vina padá na hlavu 270 horníků. Podle jihoafrických zákonů jsou z vraždy obviněni všichni, kdo byli zadrženi na místě incidentu, ať už se policie střelby zúčastnila, nebo ne. Jenže jde o starý zákon z dob apartheidu. „Použití zákona proti protestům z roku 1956 té situaci nepomůže. Vláda to musí přehodnotit, především proto, že je to zákon z období apartheidu,“ tvrdí zástupkyně Komise pro lidská práva Delphine Serumaga. Proti kontroverzní normě protestovali lidé po celé zemi.   

Prokuratura v JAR stahuje žalobu (zdroj: ČT24)

V dole Marikana se mezitím dál stávkuje. Horníci žádají vyšší platy a uznání nových odborů. Majitel to odmítá. Žádají taky pečlivé vyšetření násilností a potrestání viníků. Proti střílejícím policistům zatím soud žádná obvinění nevznesl. Na rozdíl od horníků, kterým stále hrozí dlouholeté tresty za mřížemi.

Incident v platinovém dole Marikana si vyžádal celkem 44 mrtvých. Deset mužů, mezi nimi dva policisté a dva bezpečnostní strážci, přišli o život při střetech mezi příslušníky znesvářených odborových organizací o několik dní dříve. Policie pak zastřelila 34 horníků a 78 jich zranila, když se bránila proti útočícímu davu.