Karadžić s žádostí o nový proces v Haagu neuspěl

Haag – Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zamítl žádost někdejšího vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče o nový proces. Stěžoval si, že mu obžaloba včas nepředala dokumenty a výpovědi svědků. Soud sice přiznal, že obžaloba chybovala, spravedlivý proces tím ale prý ohrožen nebyl.

Soudci dnes uvedli, že opakovaná pochybení obžaloby při předkládání důkazů „vrhla špatné světlo na prokuraturu, stejně jako na její znalost toho, jaké důkazy drží, a na její přístup k předkládání důkazů“. Jenže prý takové chyby neznamenají, že se sedmašedesátiletému Karadžičovi nedostane spravedlivého procesu. 

Karadžić napadl spravedlivost procesu, když v srpnu dopisem požádal soud, aby celý proces zahájil znovu od začátku a lépe ho zorganizoval. Karadžičovi především vadilo, že nedostal včas od obžaloby dokumenty. 

Bývalý politický šéf bosenských Srbů čelí v Haagu obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Zodpovídat se má především z masakru v Srebrenici, kde v roce 1995 bosenskosrbské jednotky povraždily 8 000 muslimských mužů a chlapců. Karadžić vinu popírá.