Rychle a bez mrtvých zvířátek: McDonald's otevře první vegetariánské restaurace

Dillí - McDonald's otevře své první výhradně vegetariánské fastfoody na světě. Dva podniky budou příští rok v Indii na místech, která hojně navštěvují poutníci. Jeden ve městě Amritsar, jehož Zlatý chrám je nejsvětějším místem sikhů. Druhý v obci, odkud putují k jedné ze svých svatyní hinduisté. McDonald's v Indii dosud úplně neprorazil. Jeho hlavním artiklem je totiž hovězí hamburger a pro hinduisty jsou krávy posvátné. V Indii kromě toho žije mnoho vegetariánů.

Indie je pro McDonald's zatím velmi malým trhem. Má zde pouze 271 restaurací, celosvětově jich má téměř 33 000. Letos se chystá otevřít 1 300 nových provozoven. V Indii je nabídka firmy až z 50 procent vegetariánská. Jeho charakteristickým pokrmem v zemi je hamburger McAloo Tikki, který je plněný kořeněnými bramborami a na celkovém prodeji se podílí čtvrtinou.

Mluvčí McDonald's v severní Indii uvedl, že v Indii jsou velké příležitosti pro vegetariánské restaurace, protože velká část Indů jsou vegetariáni. Navíc většinovým náboženstvím je zde hinduismus, který považuje krávu za posvátné zvíře a jeho vyznavači nejedí hovězí. Podobná vegetariánská jídla jako hinduisté jedí i místní muslimové, kteří zase nejedí vepřové, protože považují prase za špinavé zvíře.

První vegetariánská restaurace bude v Amritsaru ve státě Paňdžáb. Město je centrem a posvátným městem sikhského náboženství a je zde nejdůležitější svatyně tohoto náboženství - Zlatý chrám. Druhá restaurace se otevře v malém městě Katra v Kašmíru, kde se nachází hinduistická svatyně Vaishno Devi. Náboženské autority zakazují konzumaci masa ve svatyních.