Astronauti nainstalovali na ISS nový rozvaděč

New York - Astronauti Sunita Williamsová a Akihiko Hošide z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se po neúspěšné čtvrteční operaci znovu vydali do volného prostoru. Dvojice nakonec po pěti hodinách nainstalovala na ISS novou rozvodnou jednotku. Stanice byla kvůli závadě v úsporném režimu. Vypnuty byly některé vědecké přístroje a systémy zajišťující životní potřeby posádky.

„Je zapojena a funguje,“ uvedl na Twitteru americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Během výstupu, jehož délka byla naplánována na 6,5 hodiny, dvojice astronautů také nahradila nefunkční kameru na robotické paži komplexu. I tuto práci museli astronauti při minulém výstupu do volného kosmu odložit.

Nouzové opatření bylo důsledkem neúspěšné čtvrteční operace, při níž měli americká astronautka Williamsová a její japonský kolega Hošide vyměnit selhávající hlavní rozvodnou jednotku MBSU. Nové zařízení se jim připevnit nepodařilo kvůli úlomkům v otvoru závitu a funkční rozvaděč nainstalován nebyl.

K vyčištění závitů si s sebou vzali mimo jiné modrý zubní kartáček, sadu štětečků a řadu dalších nástrojů. Seznam s metodami, jak při odstraňování úlomků v otvorech pro šrouby postupovat, čítal 15 stran a technici NASA na něm pracovali celý víkend. Manuál například doporučoval šrouby namazat, vyvinout zvýšený tlak a také staré dobré lomcování. Pokud by nebylo možné jednotku připevnit, museli by ji astronauti přinést zpět do stanice. Uvnitř ISS by pak na ní provedli potřebné úpravy, které by umožnily její pozdější uchycení na vnější plášť stanice. 

ISS má celkem čtyři rozvodné jednotky. Momentální výpadek jedné z nich zavinil, že dvě z osmi slunečních baterií komplexu zcela přestaly pracovat, třetí pak začala stávkovat po prudkých změnách napětí a posádka stanice ji musela odstavit. ISS proto byla převedena do úsporného režimu. Z osmi baterií napájelo stanici jen pět.

Rozhovor s Tomášem Přibylem (zdroj: ČT24)

Williamsová a Hošide měli během pracovní směny naplánované na 6,5 hodiny dokončit výměnu elektrické rozvodné jednotky na vnějším plášti orbitálního komplexu; 30. srpna se jim to kvůli problémům se šrouby nepovedlo. Tentokrát byli vybaveni na míru připravenými nástroji, které jim pomohly odstranit úlomky v otvorech závitů pro upevnění rozvodné jednotky. 

Tato pracovní směna Williamsové a Hošideho byla už celkem třetím výstupem členů posádky ISS do volného vesmíru od 20. srpna.