Další dějství skandálu kolem Po Si-laje: Čínský expolicejní šéf obviněn

Peking - Čínská policie obvinila expolicejního šéfa Wang Li-jüna, který je zapletený do politického skandálu bývalého vlivného politika Po Si-laje. Ten přišel o veškeré politické funkce poté, co se provalilo, že jeho manželka se podílela na vraždě britského obchodníka. Do aféry byl namočený právě i Wang Li-jün, který teď čelí obvinění z přeběhlictví, zneužití pravomoci a korupce.

Wang Li-jün byl policejním šéfem v provincii Čchun-čching, byl známý svým tvrdým postupem proti organizovanému zločinu. Jenže letos v únoru o funkci přišel, zdejší vláda oznámila, že přešel na jiný post. 

Ještě týž měsíc se přitom Wang uchýlil na americký konzulát v provincii. Zažádal zde údajně o azyl. Strachoval se o život, protože měl údajně důkazy o tom, že Po Si-lajova manželka zavraždila britského obchodníka Neila Heywooda. Za několik dní se Wang vzdal policii a od té doby byl ve vězení. 

Čínský soud nakonec odsoudil za vraždu Heywooda manželku politika Ku Kchaj-laj k trestu smrti s odkladem, což v podstatě znamená doživotí. Po Si-laj přišel o veškeré vlivné politické funkce. BBC poznamenává, že obvinění Wang Li-jüna znamená, že čínské úřady chtějí za skandálem udělat definitivně tečku.