Silné zemětřesení u Kostariky si zřejmě nevyžádalo větší škody

San José - Na pobřeží Kostariky bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály. Americká geologická služba (USGS) poté vydala varování před přívalovou vlnou tsunami pro Tichý oceán, které ale po několika hodinách zrušila. Podle USGS bylo zemětřesení v hloubce 20 kilometrů poblíž tichomořského pobřeží, asi 140 kilometrů od hlavního města San José. Zemětřesení bylo citelné i v hlavním městě, kde na několika místech přerušilo dodávky elektřiny. Domy se otřásaly v základech, oběti jsou zatím zřejmě jen dvě.

Geologická služba vydala varování před tsunami pro oblast Karibského moře, ale posléze ho zrušila s tím, že šlo o omyl. Varování nicméně platilo nějakou dobu pro Pacifik. Otřesy cítili i obyvatelé hlavního města Nikaraguy.

Podle Douglase Salgada z kostarického úřadu pro mimořádné situace bylo zemětřesení „dost silné a trvalo dlouho a v San José vyvolalo chaos“. Sesuv půdy prý zasáhl dálnici spojující San José s tichomořským pobřežím. Představitelka města Hojancha několik kilometrů od epicentra uvedla, že otřesy pobořily několik domů a způsobily sesuvy půdy na místních silnicích.

Úzké a nevelké území Kostariky ve střední Americe obklopuje moře z obou stran - na západě Tichý oceán a na východě Karibské moře. Poslední velké zemětřesení o síle 6,1 Richterovy škály v roce 2009 usmrtilo 40 lidí.