Mubarak slibuje vyšší platy a revizi voleb

Káhira – Stovky tisíc Egypťanů se znovu shromáždily v centru Káhiry i v ulicích Alexandrie. Trvají na okamžitém odstoupení prezidenta Husního Mubaraka a protestují i proti lživým informacím státních médií, která jejich protesty označila za součást zahraničního spiknutí proti Egyptu. Lidé jsou pobouřeni také mučením šéfa pobočky Google, který byl propuštěn po 12 dnech vězení. Mubarak dnes ustanovil komisi pro reformu ústavy. Egyptský viceprezident oznámil, že Káhira má plán a časový rozvrh pro poklidné předání moci. Ujistil také, že protivládní demonstranti nebudou stíháni. Spojené státy vyzvaly Mubarakův režim, aby všechny zadržené demonstranty propustil a zajistil svobodný pohyb novinářů.

Viceprezident Umar Sulajmán oznámil, že Mubarak ustavil komisi k projednání ústavních změn, které by měly uvolnit pravidla pro kandidaturu na úřad hlavy státu a omezit počet prezidentských mandátů. V komisi, kterou vede šéf egyptského nejvyššího odvolacího soudu, působí šest soudců a čtyři odborníci na ústavu. Mubarak také prý nařídil vytvořit komisi, která by dohlížela na provádění všech navržených reforem.

Sulajmán rovněž po poradě s prezidentem informoval o tom, že vznikl časový rozvrh „poklidného a organizovaného předání moci“. Mubarak prý rovněž ujistil, že demonstranti nebudou stíháni. „Egyptská mládež si zaslouží národní uznání,“ řekl prý. „Neměli by být zadrženi, zastrašováni a nemělo by jim být bráněno ve svobodě vyjádření,“ dodal.

Na náměstí Tahrír se dnes opět sešly tisíce lidí požadující odchod prezidenta. Egyptská armáda do centra dění pustila jen zahraniční novináře s místní akreditací. Vláda nicméně vydala nová nařízení, podle kterých si zahraniční žurnalisté musí pořídit akreditaci ministerstva informací. To může trvat i několik dní.

Vláda se zatím snaží protestující uklidnit ekonomickými přísliby – plánuje zvýšit důchody a platy ve veřejném sektoru o patnáct procent. Na injekci do rozvrácené ekonomiky si chce půjčit přes dvě miliardy dolarů.

Ekonom Gabriele Stern:

„Pokud budeme měřit riziko půjčky, jsou investice do Egypta o něco méně riskantnější než v Ukrajině, Srbsku a mnohem méně rizikovější než v Irsku.“

Egyptský ministr financí Sámir Radván řekl, že vláda vyčlení kolem 6,5 miliardy egyptský liber (19,4 miliardy korun) na zvýšení mezd a důchodů s platností od dubna. Zvýšení se má týkat asi šesti milionů současných a bývalých státních zaměstnanců. „Nevěříme mu, je to lhář. Už toho hodně nasliboval v minulosti,“ řekl strojník jedné státní společnosti. „Dokud je Mubarak u moci, tak jde jen a jen o vypočítavá rozhodnutí, která mohou být kdykoli zrušena,“ dodal.

Státní zaměstnanci byli dosud oporou Mubarakova režimu, v posledních letech jejich stagnující platy ale ztrácely při neustále rostoucích cenách na hodnotě. Naposledy se v roce 2008 bouřili pracovníci státních továren, kterým následně Mubarak slíbil třicetiprocentní zvýšení mezd, což tehdy dočasně uklidnilo tehdejší sociální bouři.

Egyptská státní agentura MENA dnes informovala, že Mubarak nařídil parlamentu a odvolacím soudům, aby znovu přešetřily rozhodnutí nižších soudních instancí, které bránily mnoha lidem kandidovat na poslance, a také aby prověřily obvinění z volebních podvodů, které dosud ústřední volební komise zcela ignorovala. Případná zjištění o rozsáhlých volebních machinacích, z nichž vládu opozice obvinila, by mohla vést ke zrušení výsledků voleb a jejich opakování.

V parlamentu o 518 místech vládní Národní demokratická strana (NDP) při volbách na přelomu listopadu a prosince loňského roku získala 420 mandátů.