Výbuch muničního skladu v Turecku zabil 25 vojáků

Istanbul - Při výbuchu v muničním skladu v západním Turecku zemřelo 25 vojáků a další čtyři jsou zraněni. K neštěstí došlo ve středu večer v provincii Afyonkarahisar, podle vládních zdrojů šlo o nehodu, ne o sabotáž.

Ve skladu byly dle armádního prohlášení uskladněny granáty. Civilisté z blízké obce Ataköy nebyli při výbuchu ohroženi. Tlaková vlna ale vytloukla okna v domech nedalekého města Afyonkarahisaru, kde byla také část obyvatel ještě v noci z bezpečnostních důvodů evakuována.

Síla exploze byla tak velká, že místní lidé vybíhali z domů v domnění, že nastalo zemětřesení.

Kvůli nebezpečnému terénu měli hasiči problém dostat se dostatečně blízko k ohni. Při hašení plamenů jim pomáhaly ze vzduchu vrtulníky. Granáty a munici, které výbuch rozesel v okolí zničeného skladiště, likvidovala specializovaná armádní jednotka.

Ministr lesnictví a vodních zdrojů Veysel Eroglu zdůraznil, že jako původ exploze byl vyloučen „teroristický útok“ kurdských separatistů. Výbuch nastal při ruční manipulaci s granáty. „Jeden ruční granát při třídění a překládání spadl a způsobil velkou explozi,“ upřesnil ministr.

Vydáno pod