Jižní a Severní Korea jdou po čtyřech měsících k jednacímu stolu

Soul - Vojenští činitelé Severní a Jižní Koreje se dnes na hranici obou zemí sešli k prvním rozhovorům od listopadového útoku KLDR na ostrov Jonpchjong, při kterém přišli o život čtyři Jihokorejci. Dnešní rozhovory na úrovni plukovníků jsou považovány za první krok k možné normalizaci vztahů na Korejském poloostrově. KLDR usiluje především o obnovu hospodářské pomoci ze strany jihu. Jednání má připravit půdu pro vojenské rozhovory mezi oběma stranami na vysoké úrovni, připomíná agentura AP.

Rozhovory zahájené v Pchanmundžomu, kde byla v roce 1953 příměřím ukončena korejská válka, mohou podle jednoho z činitelů jihokorejského ministerstva obrany trvat několik hodin. Před jednáním na vysoké úrovni se prý může uskutečnit ještě několik podobných schůzek.

Soul chce mimo jiné omluvu za listopadové dělostřelecké bombardování ostrova Jonpchjong a březnové potopení jihokorejské vojenské lodi severokorejskou ponorkou, při němž zemřelo 46 námořníků. Jižní Korea rovněž chce záruky, že se Severokorejci nedopustí dalších podobných útoků a že se vzdají svého vojenského jaderného programu.