Doku Umarov přiznal odpovědnost za útok na Domodědovo

Londýn – V případu sebevražedného atentátu na moskevské letiště Domodědovo, při kterém 24. ledna zemřelo třicet šest lidí a další více než stovka byla zraněna, se objevila nová skutečnost. K atentátu se v pondělí večer přihlásil vůdce muslimských povstalců ze severního Kavkazu Doku Umarov, který prohlásil, že útok nařídil. Zároveň na nahrávce pohrozil, že boj za nezávislý muslimský stát na severním Kavkazu přinese další podobné útoky. „Speciální operace byla dnes v Moskvě provedena na můj rozkaz,“ uvedl Doku Umarov.

V pondělí večer obdržel server Kavkazcenter.com e-mail s videonahrávkou, ve které vůdce muslimských povstalců ze severního Kavkazu Doku Umarov popisuje teroristický útok na moskevské letiště jako „speciální operaci“ proti ruskému lidu a ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi. Šestačtyřicetiletý Umarov na nahrávce, která byla údajně pořízena v den útoku, také pohrozil, že boj za nezávislý muslimský stát na severním Kavkazu přinese další podobné útoky. „My, mudžáhidové Kavkazu usilujeme o to, aby náš Kavkaz byl svobodný, islámský,“ řekl Umarov.

Doku Umarov:

„Zvláštní operace v Moskvě byla provedena na můj rozkaz.“

Na serveru už v sobotu Moskvě slíbil rok krve a slz. „Chci tomu šovinistickému národu a šovinistickému ruskému režimu ukázat, že tyto operace dokážeme provádět, kde a kdy se nám zachce. Dokážeme je dělat pravidelně a budou silnější a agresivnější,“ oznámil vůdce čečenských povstalců.

Očekávalo se, že se Umarov k atentátu přihlásí, ale pravdivost jeho tvrzení se musí teprve dokázat. Tajná zpráva vyšetřovatelů pro ruské poslance podle médií potvrdila dřívější informace, že atentátníkem byl dvacetiletý Magomed Jevlojev. Zatčeni byli i jeho nejbližší spolupachatelé - šestnáctiletý bratr Islam Achmed a dvaadvacetiletá sestra Fatima.

Umarov na zveřejněném videozáznamu sedí vedle dvou lidí, z nichž jeden se podle médií Magomedu Jevlojevovi podobá. Umarov ho oslovuje Sajfulláh a říká, že ho posílá do Moskvy, aby provedl speciální operaci. Když mu pak předal slovo, mladý muž prohlašuje, že přijímá úkol provést teroristický čin. „Ostatní bratři přijdou na řadu po mně, aby obětovali svůj život za Alláha. To je moje poslední slovo,“ říká.

Počátky současných útoků

Současný terorismus má původ více než před dvaceti lety. V době rozpadu SSSR vyhlásila skupina čečenských vůdců samostatnost republiky, která trvala od roku 1991 do 1994. Žádný stát ale nezávislost oficiálně neuznal. Roku 1992 odmítlo Čečensko spolu s Tatarstánem podepsat přidružovací smlouvu s Ruskou federací. Rusko proto v roce 1994 zahájilo válku, která měla za cíl ovládnout Čečensko. Válka skončila v roce 1996 de facto vítězstvím povstalců.

V roce 1999 zahájil tehdejší prezident Vladimir Putin v Čečensku válku za obnovení moci Kremlu. Rozdrtil separatistickou vládu, ve které byl Umarov ministrem bezpečnosti. Odpor islámských rebelů se ale přemístil do sousedních republik Ingušsko a Dagestán.

Odtud podnikají sebevrazi krvavé výpady proti citlivým ruským cílům: například v březnu 2010 jejich bomby v moskevském metru zabily 39 lidí; v listopadu 2009 spáchali atentát na expres Moskva – Petrohrad se 26 oběťmi. Současný prezident Dmitrij Medvěděv označil kavkazské povstalce za největší hrozbu ruské národní bezpečnosti.

V hierarchii rebelů stoupl Umarov po smrti Maschadova a Basajeva. Povstání v Čečensku sice ruské jednotky potlačily, ale ozbrojenci se přesunuli do sousedních republik, odkud útočí s čím dál větší silou. Násilí živí chudoba, korupce a klanová rivalita. „Pokud neexistuje demokracie ani sociální spravedlnost, bují korupce, rozšiřuje se propast mezi společností a elitami a nefungují federální zákony, ke komu se mohou lidé obrátit? K islámu,“ říká Alexej Malašenko, analytik z moskevského centra Carnegie.

Pro Rusko se povstání na Kavkaze stává největší hrozbou národní bezpečnosti. Umarovovy proslovy ale už přesahují ruské hranice. Stejně jako al-Káida mluví o utrpení muslimů ve světě a obviňuje židovské a křesťanské vlády.

Ruské bezpečnostní složky trestaly za nedbalost

V Moskvě mezitím padaly tresty za nedbalost policejních složek, jež sebevražedný útok provázela. Ruská tajná služba FSB uvedla, že byli propuštěni dva řídící pracovníci „správy T“, která je ve FSB odpovědná za ochranu dopravního systému, další dva příslušníci FSB v generálských hodnostech byli kázeňsky potrestáni. Podle ruských médií bylo v souvislosti s lednovým teroristickým útokem propuštěno i několik vysokých úředníků ministerstva vnitra. Pokud budou v průběhu vyšetřování odhaleny další prohřešky, bude postih viníků pokračovat, uvedla FSB.