Organizátor krádeže nápisu z Osvětimi se vrací do Švédska

Varšava - Polská justice dnes předala Švédům bývalého švédského neonacistického vůdce Anderse Högströma, který předloni zorganizoval krádež nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z brány někdejšího nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Högström byl v prosinci odsouzen k 32 měsícům vězení a trest si odpyká ve Švédsku. Švédští policisté si Högströma vyzvedli na letišti v Krakově-Balicích.

Kovový nápis tvořící oblouk nad branou tábora byl ukraden 18. prosince 2009. Policie ho brzy našla rozřezaný na tři části poblíž Toruně u jednoho z trojice mužů, kteří krádež na objednávku provedli. Polští zloději byli zadrženi a odsouzeni v procesu, během kterého se ke všemu přiznali. Dostali tresty od jednoho a půl roku do dvou a půl roku a už si je odpykávají.

Švédská policie zatkla Högströma loni v únoru na základě evropského zatykače. O několik týdnů později ho tamní justice vydala Polsku, podmínkou ale bylo, že si bývalý vůdce švédských neonacistů trest odpyká ve vlasti.

Loni v listopadu švédská televize STV odvysílala pořad, v němž jistý přítel Högströma tvrdil, že si Švéd stěžuje na špatné podmínky ve vazbě v Polsku. Högström prý zhubl o 15 kilogramů, musel si sám ošetřit poranění nohy a musel platit za hygienické potřeby. To ale popřely polské úřady. Högström podle nich nijak nestrádal, protože zeštíhlel jen o dva kilogramy a o zdravotní péči měl postaráno.

Bývalý nacistický tábor v jihopolské Osvětimi je dodnes symbolem zvěrstev, jichž se hitlerovské Německo během druhé světové války dopustilo v okupované Evropě. Nacisté tam zavraždili 1,1 milionu lidí, především Židů, ale též Poláky, Romy a sovětské válečné zajatce. Nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni.

Arbeit macht frei
Zdroj: ČT24
Vydáno pod