Čínský funkcionář se usmíval u nehody. To se mu vymstilo

Peking - Čínskou veřejnost rozlítil vysoký čínský úředník Jang Ta-cchaj, který se usmíval na místě tragické nehody, při níž zemřely desítky lidí. Měl tu smůlu, že jeho široký úsměv zaznamenali fotografové. Číňané si poté na internetu všimli jeho záliby v luxusu, především v drahých hodinkách. Podle fotografií odhadují, že úředníkova garderoba vyšla minimálně na 1,1 milionu jüanů (3,4 milionu korun). Píše o tom list International Herald Tribune. Jangovi kritici připouštějí, že nemohou úředníkovi dokázat žádný zločin, ale doufají, že pravdu ukáže probíhající vládní vyšetřování. Očekává se, že funkcionář majetek získal díky korupci.

Čínská centrální vláda s blížícím se sjezdem Komunistické strany Číny, na němž se čeká generační výměna stranických vůdců, slibuje ještě přitvrdit protikorupční kampaň. Úvodníky ve státem kontrolovaných médiích nabádají politiky, aby se vyhnuli skandálům, které se v posledním roce množí i v nejvyšších stranických kruzích.

Funkcionářovy hodinky stály statisíce

Zatím posledním z hříšníků je právě Jang Ta-cchaj. Kromě necitlivosti, kterou dal najevo svým pobaveným výrazem tváří v tvář děsivé dopravní nehodě, mu kritici vyčítají také hamižnost. Jeho kolekce hodinek podle některých zdrojů má v přepočtu cenu statisíců korun, což si vládní úředník Jangova postavení těžko může dovolit.

Čínské jüany
Zdroj: ČT24

Podle aktivistů je v Jangově sbírce hodinek kupříkladu model Omega Constellation za odhadem 200 tisíc korun, jeden exemplář od Bulgari za předpokládaných 154 tisíc korun a hodinky od firmy Vacheron Constantin přesahující cenou 617 tisíc korun.

Aktivista vystupující pod přízviskem Kuej-wen-c':

„Nevím, jestli je Jang zapleten do nějaké korupční aféry, ale chci znát výsledek vyšetřování. Věřím v moc internetu. Také věřím ve schopnost vlády poradit si s korupcí.“

Muž se z diskuse podezřele rychle odhlásil

Zmíněný funkcionář překvapivě na onlineové útoky reagoval na svém účtu na mikroblogu Weibo, který je čínskou obdobou Twitteru, a přiznal, že vlastní pětici luxusních hodinek, které si koupil za svůj „zákonný plat“. Když se však začaly množit nezodpovězené otázky a objevovaly se další a další hodinky, Jang se z diskuse odhlásil. „Najdu si jiné příležitosti, jak bych si s vámi promluvil. Děkuji všem. Sbohem,“ napsal.

Aktivisté mezitím přesunuli svou pozornost z funkcionářova nočního stolku k šatníku. Upozornili přitom na extravagantní sbírku pásků a dalších doplňků, včetně německých brýlí v údajné hodnotě 400 tisíc korun, a na řadu obleků od Armaniho ceněných na zhruba 1,54 milionu korun. Konečná částka, k níž aktivisté dospěli, dosahuje v přepočtu 3,4 milionu korun.