Policie prohledává dům obětí masakru u jezera Annecy

Londýn - Vyšetřovatelé vraždy tří britských občanů a jednoho Francouze u jezera Annecy doufají, že jim případ pomůže objasnit výpověď zraněné sedmileté dívky, která je po operaci. Podle prvních hypotéz mohly být příčinou masakru rodinné spory. Brit iráckého původu, kterého někdo zastřelil i s manželkou, tchyní a náhodným svědkem, se hádal s bratrem o dědictví. Policie nyní prohledává dům obětí. Všechny oběti zemřely na dvě smrtící střelné rány do hlavy. Za postřelenou sedmiletou dívkou a její čtyřletou sestrou přijeli příbuzní.

„Francouzští vyšetřovatelé se obávají, že ať už je pachatelem kdokoliv, není už nadále ve Francii,“ podotkl korespondent BBC. Policie nyní prohledává rodinný dům zavražděných, aby zjistila o obětech co nejvíc informací.

Dům původně vlastnili rodiče zavražděného Brita. Matka mu jej pak odkázala ve své závěti. Britova manželka i 74letá žena, považovaná za jeho tchyni, při útoku rovněž zemřely. Čtvrtou obětí byl 45letý náhodný svědek, cyklista Sylvain Mollier.

Malá dívka, která přežila osm hodin v autě po střelbě ukrytá pod sukní své mrtvé matky, popsala policii hrůzu a teror během masakru. Její starší sestra byla nalezena poblíž auta cyklistou, který ihned zavolal na policii. Ta doufá, že dívka vnese do případu nové poznatky, až se probudí a bude schopná vypovídat.

Jasno by mohli do případu vnést i příbuzní, kteří se policii přihlásili. „Švagrová zavražděného přišla s hypotézou, že motivem mohly být rodinné spory. Vyslechneme ji stejně jako ostatní členy rodiny,“ prohlásil prokurátor. To ale bratr oběti odmítl s tím, že dědictví po rodičích sourozenci už vypořádali a žádné další spory neměli.

Pachatelů mohlo být víc

Během tiskové konference bylo uveřejněno, že každá z obětí byla nejméně dvěma kulkami zasažena do hlavy. Celkem bylo vypáleno 25 ran. Podle vyšetřovatelů je možné, že na místě bylo proto pachatelů víc - nebo měl jeden pachatel víc zbraní. „Všechny čtyři osoby podlehly několika kulkám a všechny byly obětí dvou střel vypálených přímo do hlavy,“ oznámil státní zástupce Eric Maillaud.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Francouzská policie zatím nadále pátrá po terénním vozidle tmavozelené či obecně tmavé barvy, které projelo kolem cyklisty, který oběti našel a nahlásil první na policii. Svědek hovořil také o motorce. Na místě činu vozidlo obětí neslo podle médií zřejmě známky toho, že bylo přitlačeno ke kraji vozovky, což rovněž podporuje hypotézu, že vrazi oběti přepadli na jimi vybraném místě.