Muzeum věnované památce obětí útoků z 11. září se zatím neotevře

New York - Newyorské muzeum věnované památce obětí teroristických útoků se navzdory původním plánům letos neotevře. Jeho stavbu zablokovaly spory o financování. Ubylo proto i sponzorů, kteří chtějí vznik projektu za jednu miliardu dolarů podpořit.

Jedenácté září 2001 – datum, které se černě zaspalo do historie. Letos uplyne jedenáct let od teroristických útoků na Spojené státy. Památku obětí mělo na Manhattanu připomínat kromě pomníku i nové muzeum. Jeho otevření je ale v nedohlednu. „Pokračuje neustálý spor se správcem stavby a my velmi tvrdě pracujeme na tom, abychom ho vyřešili,“ poznamenala ředitelka muzea Alice Greenwaldová.

Práce na muzeu už stojí více než rok. Zodpovědnost za zpoždění mají nést dva muži - starosta New Yorku Michael Bloomberg a guvernér státu New York Andrew Cuomo. Doteď se nedokázali domluvit, kdo bude financovat provozní náklady muzea a kdo bude na jeho
fungování dohlížet. „Jde tu o dvě věci - máme peníze na dokončení toho, čeho jsme doteď dosáhli? A máme plán, který zajistí to, že bude muzeum finančně udržitelné i do budoucna?“ ptá se viceprezident stavební společnosti Scott Rechler.

Památku téměř tří tisíc obětí útoku na dvojčata mají připomínat fotografie a předměty, které se našly na místě tragédie. „Je to místo, kde se bude vyprávět příběh, a bez muzea je památník opravdu neúplný,“ konstatovala Greenwaldová.

V úterý se příbuzní obětí už tradičně shromáždí na místě, kde dříve stály věže Světového obchodního centra. V rámci pietní vzpomínky se budou číst jmena těch, kteří v zemřeli v troskách mrakodrapů, a jejich památka se uctí i minutou ticha.

Stavba muzea příliš nepokročila (zdroj: ČT24)