Kvůli blahořečení Jana Pavla II. zaplaví Řím miliony

Řím/Varšava – Přes dva miliony poutníků se chystají do Říma na blahořečení bývalého papeže Jana Pavla II. To bude 1. května celebrovat papež Benedikt XVI. Cestovní agentury již nyní těžko hledají volná místa a ceny v hotelech stoupají. Na výjimečné události se snaží vydělat nejen italské firmy, ale i podnikatelé z Polska, odkud se do Vatikánu vypraví zřejmě desítky tisíc krajanů polského papeže, který zemřel 2. dubna 2005 po více než čtvrt století v čele římskokatolické církve.

Kvůli svatořečení Jana Pavla II. prudce rostou ceny ubytování. Dvouhvězdičkové hotely požadují místo obvyklých 100 eur za noc 330 eur, apartmán ve čtyřhvězdičkovém hotelu stojí 1 760 eur místo obvyklých 530 eur. Agentura Raptim, která se specializuje na poutní zájezdy, je doslova zaplavena žádostmi z Afriky, Brazílie, a především z Polska.

Zájezdy do Říma organizují nejen cestovní kanceláře, ale i některé farnosti. Polské firmy, jež turisty dovezou pouze na blahořečení, si za třídenní zájezd v současnosti účtují od 600 do 800 zlotých. Vícedenní zájezd, spojený s návštěvou jiných zajímavých míst v Itálii, stojí od 1 200 do 2 000 zlotých. Ve dnech okolo 1. května některé letecké společnosti vyšlou z Polska do Říma více letadel. Polské dráhy zvažují, že stejně jako na papežův pohřeb před šesti lety vypraví zvláštní vlak.

Program samotného blahořečení ještě není znám. V předvečer se v antickém stadionu Circus Maximus uskuteční modlitební bdění a v neděli dopoledne se bude na náměstí svatého Petra konat slavnostní mše. V řadě římských kostelů se plánují děkovné bohoslužby, poutníci se budou moci pomodlit také u hrobu Jana Pavla II. přeneseného z vatikánských krypt přímo do baziliky svatého Petra. Zvláštní krizový štáb bude muset zkoordinovat beatifikační slavnosti s velkým koncertem, který se koná vždy 1. května před bazilikou svatého Jana na Lateránu a na který se chystají statisíce účastníků. Navíc do Říma přijedou také fotbaloví fanoušci na zápas Lazio - Juventus.

Vatikán
Zdroj: ČT24