Norci, bobři a kanci útočí – vědci varují před invazí vetřelců

Řím - Nepůvodní druhy savců - včetně mývalů, norků, bobrů a divokých prasat - kolonizují evropskou přírodu. Děje se to daleko častěji, než se vědci dosud domnívali. Oči jim otevírá nová studie biologů z Říma a dánského Valby.

Vetřelci se šíří evropským kontinentem. Řeč je o 71 druzích savců, kteří se v Evropě původně nevyskytovali. Jejich pohyb sice začal už před desítkou tisíc let. Ale pokračuje vytrvale dnem i nocí a nevypadá, že by se měl zastavit. „Data dokládají dramatické zrychlení invaze od začátku 20. století, a tato invaze dosud trvá,“ tvrdí autoři nejnovější studie Piero Genovesi a Riccardo Scalera. 

Mnoho druhů přivezli do Evropy sami lidé, zdokumentovaných je 740 případů. Vědci o nich věděli, ale až teď je řádně přepočítala nová italsko-dánská studie. Ta přitom varuje, že 58 druhů invazivních savců přímo škodí buď životnímu prostředí, nebo lidem. 

Největšími škůdci evropské biodiverzity jsou podle nové studie toulavé kočky, američtí norkové a divoké kozy. Šelmy hubí domorodé tvory a místním konkurentům berou potravu. Býložravci spásají a zadupávají rostliny, včetně ohrožených.

Evropa v ohrožení (zdroj: ČT24)

Nejhůř jsou na tom ostrovy. V Británii napočítali 18 invazivních savčích druhů, jako třeba americké šedé veverky, vytěsňující původní rezavé. 

Mnohé živočichy vysadili lidé záměrně jako zdroj masa. Divoké kance, kteří se přemnožují po celé Evropě, přivezli na Sicílii už v době neolitu. 

Žhavé evropské novinky mají původ spíš v chovu kožešinové zvěře nebo exotických domácích mazlíčků. Od roku 2010 žijí v Belgii a Lucembursku ve volné přírodě kanadští bobři; švédskou krajinou běhají původně američtí mývalové. Mývaly taky někdo ilegálně vypustil v Irsku - registrují je tu teprve od loňska.

Vydáno pod