Katalánci pochodovali za nezávislost

Barcelona – Až dva miliony lidí vyrazily do ulic Barcelony na pochod za nezávislost Katalánska. Ulice Barcelony ovládly červené a žluté pruhy. Demonstranti pochodovali pod heslem „Katalánsko, nový stát v Evropě“. Demonstrace se konala ve výroční den porážky katalánských sil v době války o španělské dědictví na počátku 18. století.

Demonstranti prakticky zablokovali hlavní komunikace katalánské metropole. Do Barcelony se sjeli stoupenci nezávislosti ze všech koutů Katalánska. „Chceme být evropskou zemí a taky, aby všechny peníze zůstaly tady. Máme vlastní jazyk a kulturu. Už to stačí, máme toho dost,“ říká demonstrant Jordi Rodea. 

Separatistické tendence byly na severu Španělska po dlouhá staletí, nový dech jim teď ale dodala ekonomická krize. Katalánci chtějí větší fiskální autonomii, především vlastní daňový úřad. 

Pochod za nezávislost Katalánska
Zdroj: ISIFA/David Ramos/Getty Images

Katalánsko je přitom nejzadluženějším španělským regionem a jako třetí v pořadí požádalo vládu o finanční pomoc. Katalánci se brání. Tvrdí, že jejich dluh způsobila nespravedlivá politika Madridu. Na hrubém domácím produktu země se podílejí jednou pětinou, zpátky prý ale dostanou jen málo.

Pro odtržení od Španělska hlasovalo v místním referendu 96 procent lidí. V celém Katalánsku má nezávislost podle posledních průzkumů podporu víc než 51 procent. Proti je jen 21 procent. A i letošní Den Katalánska ukázal, že otázka nezávislosti se netýká jen několika pravicových extrémistů.

Katalánsko nadále bojuje o větší ekonomickou svobodu (zdroj: ČT24)