USA tvrdí, že Írán ničí stopy po jaderných testech

Vídeň - Americký zástupce při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) obvinil Írán z pokusů zastřít aktivity na vojenské základně Parčín. MAAE se snaží od Íránu získat svolení k inspekci tohoto zařízení, kde se podle všeho provádějí testy výbušnin. Guvernéři MAAE přitom dnes schválili další rezoluci o Íránu. Kritizuje Teherán za to, že se odmítá podřídit požadavkům týkajícím se obohacování uranu.

„Irán odstraňuje důkazy svých minulých aktivit v Parčínu,“ řekl Robert Wood před 35 guvernéry MAAE. Írán podle něj hrubým způsobem maří práci agentury, protože „systematicky demoluje zařízení, která chce MAAE v Parčínu prohlédnout“. Írán o Parčínu tvrdí, že je to běžná vojenská základna, a obvinění týkající se testů považuje za směšné. 

Podezření o likvidaci podezřelých objektů na základně vzniklo už před několika měsíci na základě satelitních snímků. 

Rezoluci o Íránu schválilo 31 z 35 členů rady guvernérů, proti byla jenom Kuba. Mezi třemi státy, které se hlasování zdržely, byly Egypt, Ekvádor a Tunisko. Rezoluce Írán kritizuje za to, že rozšiřuje kapacity na obohacování uranu a že nedokáže jednoznačně dokázat mírovou povahu svého jaderného programu. 

Dnešní jednání zkomplikoval na poslední chvíli požadavek Jihoafrické republiky na změnu v textu. Schůze byla sice odložena na odpoledne, ale diplomatům se situaci podařilo vyřešit díky kompromisu. 

Smyslem rezoluce je zvýšit tlak na Írán v době, kdy Izrael zintenzivňuje svou hrozbu útokem na íránská jaderná zařízení. Izrael patří k těm zemím, které Írán podezírají z vývoje jaderné zbraně, a cítí se nejvíc ohrožen, protože Teherán neuznává právo na jeho existenci.

Rozhovor s politologem Josefem Krausem (zdroj: ČT24)