Čína žije novou kauzou - viceprezident záhadně zmizel

Peking - Čínský viceprezident zmizel. Si Ťin-pching se naposledy na veřejnosti objevil 1. září a od té doby bylo bez přesvědčivého vysvětlení zrušeno několik jeho oficiálních jednání, včetně setkání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Kolem Siova zmizení se šíří množství spekulací, podle některých zdrojů utrpěl infarkt nebo mozkovou mrtvici. V deníku Kuang-si Daily se pouze objevila informace, že vyjádřil soustrast nad úmrtím někdejšího generála Chuang Žunga.

Viceprezidenta nahradí možná ve vedení komunistické strany vicepremiér

Viceprezident Si Ťin-pching by měl v rámci generační výměny stranických vůdců letos na podzim na 18. sjezdu převzít vedení komunistické strany a příští rok by se podle předpokladů měl stát novým prezidentem státu. Analytici již se zamýšlejí nad tím, co by se stalo, kdyby se Si své funkce ujmout nemohl. Pozornost by se podle nich soustředila nejspíš na vicepremiéra Li Kche-čchianga, jehož před několika lety politologové zmiňovali jako dalšího možného nástupce současného prezidenta Chua.

Objevily se spekulace ohledně zdravotního stavu politika. Hovořilo se o tom, že si Si při jednom z každodenních plaveckých tréninků pohmoždil záda, ale i o údajném zranění při
zinscenované dopravní nehodě, která prý byla součástí plánu na pomstu ze strany sympatizantů nedávno zavrženého ambiciózního politika Po Si-laje. Nejnověji se mluví o infarktu či mozkové mrtvici, což vyvolává obavy ohledně klidného předání moci v nejvyšších čínských politických kruzích. 

Si Ťin-pching
Zdroj: ČT24/ISIFA

Zmizelý viceprezident vyjádřil soustrast
   
List Kuang-si Daily naposledy psal o viceprezidentovi v souvislosti s úmrtím bývalého generála Chuang Žunga. Viceprezident Si Ťin-pching, prezident Chu Ťin-tchao a další vysocí činitelé vyjádřili „různými prostředky“ svou soustrast, uvedl deník. Podobnou zprávu přinesly i internetové stránky čínské komunistické strany a oficiální agentura China News Service. 
       
Souvisí-li Siovo zmizení skutečně s jeho zdravotním stavem, připojí se politik k řadě svých předchůdců z vládnoucí elity, kteří se ze zdravotních důvodů bez vysvětlení nějakou dobu neobjevili na veřejnosti. Strana v minulosti kupříkladu bránila jakýmkoli diskuzím kolem častých absencí člena stálého výboru stranického politbyra Chuang Ťüa, který zemřel po dlouhé nemoci v roce 2007. Také někdejší premiér Li Pcheng se v roce 1993 vytratil
na několik týdnů, zřejmě kvůli infarktu.

Politici nesmějí vypadat slabě, ve stáří si barví vlasy
   
Zdravotní otázky jsou zvlášť citlivým tématem u nejvyšších čínských vůdců, kteří nesmějí dát najevo žádnou slabost a musejí stále vypadat mladě a energicky. Od 70. let je kupříkladu pravidlem, že si šedivějící funkcionáři barví načerno vlasy.