Afghánští policisté zabili 4 vojáky NATO, při náletu zemřelo 8 civilistek

Kábul - Čtyři vojáky amerických jednotek Severoatlantické aliance v jižním Afghánistánu dnes zabili patrně příslušníci afghánské policie. Oznámily to místní úřady. Podle nich také dnes zahynulo při náletu NATO v provincii Laghmán na východě země osm žen.

Místní vesničané tvrdí, že ženy sbíraly za úsvitu dřevo na oheň. Do okolních nemocnic bylo také převezeno sedm zraněných Afghánek, včetně desetileté dívky, uvedl šéf provinční zdravotnické služby Latíf Kajúmí. Vedení NATO nejprve uvedlo, že při útoku bylo zabito 45 povstalců a žádní civilisté. Posléze nicméně mluvčí mezinárodních sil ISAF Adam Wojack řekl, že mohlo být zabito také pět až osm civilistů.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí útok odsoudil. Civilní oběti při útocích zahraničních jednotek vyvolávají napětí mezi Afghánci a západními silami. Přes snahu počet mrtvých civilistů co nejvíce omezit jich letos přišlo o život podle ISAF již přes 200, to je o polovinu méně než loni.

Afghánské civilistky po náletu NATO
Zdroj: ISIFA/EPA/ABDUL MUEED

Rukou afghánské policie už v zemi zemřelo přes 50 vojáků

Dnešní incident mezi Afghánci a koaličními jednotkami se stal v provincii Zábul a podle jejích představitelů byli všichni mrtví i dva zranění členy speciálního amerického komanda. Útočníky byli muži v policejních uniformách. Bezprostředně po akci uprchlo z místní jednotky pět afghánských policistů. V sobotu při podobném incidentu muž v policejní uniformě v jihoafghánské provincii Hílmand zastřelil dva britské vojáky.

Při více než 30 útocích „zevnitř“, kdy proti koaličním silám obrátili zbraň příslušníci afghánských bezpečnostních sil, bylo od začátku roku zabito nejméně 51 zahraničních vojáků, většinou Američanů.

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/John Moore

Afghánské ministerstvo obrany kvůli napojení na Taliban vyřadilo ze služby několik set vojáků. Zástupci aliance i afghánské vlády ale tvrdí, že za většinou útoků není Taliban, nýbrž nedorozumění a také kulturní rozdíly mezi domácími a západním vojáky.

Útok na Harryho jako protest proti filmu o Mohamedovi

V noci na sobotu zemřeli dva američtí vojáci při útoku na základnu Bastion v provincii Hílmand. Slouží na ní také britský princ Harry, který nebyl touto akcí nijak ohrožen. Dnes NATO oznámilo, že při tomto útoku bylo zničeno mnoho techniky. Hodně poničeno je šest amerických bojových letadel, šest hangárů a tři stanice na dočerpávání paliva. „Povstalci byli dobře vyzbrojení, vycvičení a sehraní,“ oznámilo NATO 36 hodin po útoku.    

Princ Harry v Afghánistánu
Zdroj: ČTK/AP/TV Pool

K této akci se přihlásil Taliban a označil ji za svůj příspěvek k protestům proti kontroverznímu filmu Nevinnost muslimů, který tento týden vyvolal nepokoje v muslimském světě. Taliban přitom předtím hrozil, že udělá vše pro to, aby Harryho buď zabil, nebo zajal. Princ dorazil do Afghánistánu v srpnu a zůstat má čtyři měsíce. Ministerstvo obrany po sobotním útoku oznámilo, že Harryho vyslání nehodlá zkrátit.

Reportáž Kateřiny Fagošové (zdroj: ČT24)